Bitcoinul a fost cea mai performanta moneda din lume in 2015

bit.jpg

bitcoinDolarul s-a apreciat pe parcursul anului trecut fata de un cos de valute cu 8,3%, dar, in ciuda intaririi acestuia, cea mai perfomanta moneda din lume a fost in 2015 bitcoinul. Astfel, desi anul trecut dolarul s-a intarit, moneda virtuala a performat mult mai bine, apreciindu-se cu 35% fata de USD in 2015. A doua moneda ca performanta fata de dolar a fost shekelul israelian, care s-a apreciat astfel cu 0,3%. Pe urmatoarele locuri au fost yenul japonez si francul elvetian, care au incheiat anul trecut fata de dolar asa cum l-au inceput.

Pe de alta parte, monedele care au performat cel mai rau anul trecut sunt cele din tari afectate de ieftinirea materiilor prime sau de conflicte.  

Grivna ucraineana a scazut cu 33,8%, realul brazilian cu 30,5%, iar dolarul canadian cu 15,9%. De asemenea, rubla s-a depreciat cu 20,8% fata de dolar iar rindul sud-african a pierdut 26,7%.  

In 2013, toata lumea era sigura ca bitcoin va fi urmatorul mare trend global. Dar apoi cea mai mare piata valutara cu bitcoin, Mt. Gox, a facut implozie si toata lumea a devenit convinsa ca moneda virtuala este terminata. Dar, cu toate acestea, valuta virtuala a rezistat si in ziua de azi prospera mai mult ca niciodata, scrie The Wired. Fiind o valuta care nu este controlata de un guvern, ci de o retea vasta de computere independente de pe tot globul, bitcoin a fost afectata de reglementari din diferite tari, in special in SUA.  
Dar aceste reglementari devin mai blande, iar bitcoin se poate dovedi ca fiind un mijloc mai simplu si mai ieftin de a muta bani intre locatii diferite, mai ales in tranzactii transfrontaliere sau pentru retaileri online.  

Vineri, bitcoin era cotat la 457 de dolari, afisand o crestere enorma fata de aceeasi zi din 2015, cand valora 285 de dolari.

Sursa: ZiaruldeIasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *