BNR: Prelungirea caracterului anemic al absorbtiei fondurilor europene, risc la adresa perspectivei cresterii economice

lei00091bancnote-605x.jpg

Prelungirea caracterului anemic al absorbtiei fondurilor europene si scaderea dinamicii venitului disponibil real al populatiei sub impactul unei relative cresteri a efectelor inflationiste reprezinta riscuri la adresa perspectivei cresterii economice, conform minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale publicata pe site-ul institutiei.

„Au fost semnalate incertitudinile si riscurile de sens opus la adresa perspectivei cresterii economice ce decurg din eventuala necompensare integrala de catre unii angajatori a transferului catre angajat a obligatiilor privind contributiile sociale, dar si din posibila suplimentare a masurilor fiscale corective in cursul anului 2018, in vederea incadrarii deficitului bugetar in plafonul de 3% din PIB. A fost punctat, de asemenea, riscul prelungirii caracterului anemic al absorbtiei fondurilor europene aferente cadrului financiar 2014-2020, precum si cel de scadere mai evidenta a dinamicii venitului disponibil real al populatiei sub impactul unei relative cresteri a efectelor inflationiste directe si indirecte ale socurilor pe partea ofertei. Din perspectiva mediului extern, a fost evidentiata posibila evolutie sub asteptari a inflatiei in zona euro si in alte state dezvoltate, in pofida unei expansiuni economice mai robuste”, se arata in document.

Membrii Consiliului au discutat despre posibilele implicatii ale noilor evaluari privind cresterea economica pe orizontul scurt de timp, care indica pentru trimestrele IV 2017 si I 2018 un ritm anual sensibil mai alert decât cel prognozat anterior, reconfirmând insa, concomitent, perspectiva reintrarii lui pe un trend de decelerare, chiar usor mai accentuat decât cel anticipat in noiembrie 2017.

„S-a observat ca aceste previziuni corespund unei foarte usoare revizuiri in sens descendent a dinamicii trimestriale a PIB prognozate pentru cele doua trimestre, care, asociata cu accelerarea mult peste asteptari a expansiunii economice in trimestrul III, face foarte probabila o crestere mai ampla a gap-ului pozitiv al PIB si a presiunilor sale inflationiste in acest interval, in raport cu prognoza pe termen mediu. In plus, potrivit indicatorilor cu frecventa ridicata, consumul privat continua probabil si in trimestrul IV 2017 sa constituie principalul determinant al cresterii economice robuste. El poate fi secondat de o contributie modesta a formarii brute de capital fix, eventual alimentata de marirea considerabila a cheltuielilor publice spre finalul anului, insa in conditiile unei foarte probabile incadrari a deficitului bugetar al anului 2017 in parametrii programati”, informeaza BNR.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top