Bugetele IT ale firmelor, dictate de doua probleme majore (studiu)

Securitate-cibernetica.jpg

Strategia IT abordata de companii in urmatorii trei ani va fi determinata de nevoile de securitate cibernetica si de managementul riscurilor, dar si de cerintele impuse de traficul de date aflat in crestere, respectiv de nevoia de automatizare, arata rezultatele studiului ”Connect Romania 2017”.

Diversitatea atacurilor din ultima perioada, raspandirea rapida a acestora, precum si magnitudinea lor, la care se adauga faptul ca tot mai multe companii folosesc mediul online pentru derularea de operatiuni de business reprezinta motiv de ingrijorare maxima pentru 22% dintre respondentii la studiu, in timp ce 63% se declara relativ preocupati.

Organizatiile sunt cu atat mai vulnerabile cu cat au infrastructuri IT complexe, greu de gestionat, in care securitatea este asigurata fragmentar folosind solutii de la mai multi producatori. Astfel, aproximativ 30% dintre specialisii chestionati declara ca folosesc produse de securitate IT (hardware si software) de la cel putin 5 producatori diferiti.

”Orice companie este o potentiala tinta, iar calea de atac este extrem de facila, avand in vedere faptul ca 86% din continutul rau intentionat este livrat prin intermediul e-mailului (73%) si a web-ului (13%), conform Verizon Data Breach Report 2017. in contextul in care coordonatele de mai sus vin peste o infrastructura fragmentata, asupra careia specialistul in securitate nu are vizibilitate deplina, atunci avem tabloul complet pentru a intelege cum sunt posibile atacuri precum WannaCry sau Nyetya. Pentru a reduce timpul de detectie a unui atac si a-i limita efectele, companiile trebuie sa faca pasul catre o abordare de tip arhitectural care sa le permita sa aiba o vizibilitate mai buna si sa il gestioneze adecvat”, a declarat Dorin Pena, director general al Cisco Romania.

Pe langa complexitatea organizatiei, indicata ca principal obstacol in calea securizarii infrastructurii IT de un procent de 23% dintre respondenti, o alta cauza este lipsa bugetelor (20%), urmata de lipsa de constientizare a amenintarilor din partea managementului (18%). Un procent similar, 16%, indica lipsa din organizatie a expertilor in securitate IT, iar 12% a tehnologiilor. 11% invoca inclusiv nerespectarea normelor de securitate de catre angajati.

Chestionati asupra impactului digitalizarii pe care il intrevad in urmatorii trei ani, aproape 90% dintre specialistii IT care au participat la studiu, se asteapta ca organizatiile din care provin sa fie atinse de valul digitalizarii, 48% in mod considerabil, iar 40% intr-o anumita masura.

”Daca vorbim despre digitalizare, atunci trebuie sa avem in vedere faptul ca pana in 2020, un milion de noi dispozitive se vor conecta la retea in fiecare ora. Retelele, asa cum le stim astazi, nu au fost gandite pentru a face fata unui volum atat de mare de dispozitive conectate”, a mai declarat Dorin Pena.

Sondajul a fost realizat in luna octombrie 2017 in randul a aproximativ 200 specialisti IT din companii si institutii din Romania, prezenti la evenimentul Connect Romania 2017.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top