Bugetul MDRAP si Fondurilor Europene a fost aprobat in comisii in forma propusa de Guvern, toate amendamentele au fost respinse

euro.jpg

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a fost aprobat, in cadrul Comisiilor reunite de buget-finante, in forma propusa de Guvern, iar toate cele 339 de amendamente propuse pentru suplimentarea veniturilor au fost respinse.

Ministrul Sevil Shhaideh a declarat ca bugetul total pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale este de 6,9 miliarde lei, din care de la bugetul de stat – 6,6 miliarde de lei.

„Elementele princicipale ale bugetului sunt transferurile intre unitati ale administratiei publice – 2,8 miliarde de lei, programele din fonduri externe nerambursabile pentru exercitiul 2007-2013 – 529.000 lei, programele pentru exercitiu 2014-2020 – 2,2 miliarde de lei – si cheltuielile privind ANL-uri – 101.000 lei”, a afirmat Shhaideh.

In cadrul dezbaterilor, senatorul Carmen Harau a atras atentia asupara Ordonantei de Urgenta 9/2017, aprobata in 25 ianuarie si publicata in Monitorul Oficial pe 30 ianuarie.

OUG 9/2017 a abrogat mai multe articole din Legea finantelor publice, care impuneau limite cheltuielilor ce pot fi angajate in timpul exercitiului bugetar.

Din punct de vedere fiscal, mi se pare o ordonanta la fel de grava ca ordonanta pentru care stau oamenii in strada, pentru ca la articolul 7, dumneavoastra prorogati aplicarea prevederilor din legea 500/2002 a finantelor publice. Cheltuiala banilor publici este reglementata strict de aceasta lege„, a explicat Harau.

Senatorul considera ca, prin suspendarea mai multor articole din legea finantelor publice, ministrul dezvoltarii are libertatea de a cheltui cum doreste banii.

„Dvs. va sustrageti acestui articol si aveti libertatea sa cheltuiti pur si simplu cum doriti banii astia. Bugetul nu tine cont de legea 500/2002. Asta se intampla pentru sumele prevazute Ministerului Dezvoltarii. Deci sumele prevazute in Ministerul Dezvoltarii scapa de sub control parlamentar”, a spus Harau.

In replica, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a sustinut ca OUG 9/2017 reprezinta o prelungire a unor masuri deja in vigoare.

“Este o prevedere reportata din anul 2016. Doamna Pescaru (secretarul de stat in Ministerul Finantelor Daniela Pescaru, n.r.) imi zice ca din 2010. Deci, daca pana acum nu s-a intampla niciodata ceea ce prorociti ca se va intampla, nu o sa se intample niciodata. Banuiesc ca nu ati citit legile, ci un articol de presa”, a spus Stefan.

„Nu vorbim de prorogare, de anulare acelor articole, ci vorbim de modul in care se aplica acele articole cu regimul creditelor de angajament, astfle incat cele 30 miliarde sa stea la baza angajarii contractelor pe care toata administratia locala o face. Fara aceasta suspendare inseamna ca cele 30 miliatde nu vor putea fi valorificate si transpuse in contracte. Nu e nimic nou fata de modul in care a functionat in 2016 aceasta chestiune”, a completat ministrul.

Intrebata de un parlamentar daca primarii pot cheltui cat vor fara control, Sevil Shhaideh a spus ca nu exista asemenea prevederi.

“Au fost niste confuzii in interpretarea acelor OUG. Ministrul de Finante le-a clarificat. Este o practica din 2010 sa se proroge anumite termene la anumite articole, nu vizeaza in niciun fel niciun primar, regulile sunt foarte clare. Se fac achizitiile publice pe lege, pe SEAP, contractele de finantare se fac conform regulilor”, a spus ministrul Dezvoltarii.

Programul comisiilor prevede ca parlamentarii sa se reuneasca sambata, pentru a incepe dezbaterile asupra ordonatorilor de credite, incepand cu Administratia Prezidentiala, de la ora 10.00 pana in jurul orei 23.

Votul final asupra proiectului este asteptat pentru marti.

Sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top