Bune practici, oportunitati si instrumente pentru dezvoltarea afacerilor – subiectele Conferintei Afaceri.ro Bacau

Sala_resizePrimul eveniment din seria din aceasta toamna a Conferintelor Afaceri.ro a avut loc miercuri 30 octombrie si s-a desfasurat la Bacau, deoarece, asa cum a declarat Alexandru Lazescu, moderatorul conferintei, Bacaul „face o treaba foarte buna in sensul ca ofera un mediu de afaceri prietenos”.

Conferinta, organizata de Arhipelago, APEC si Primaria Municipiului Bacau, a fost gazduita intre orele 10:00 si 17:00 la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” al carui director, Cornel Pricope, a exprimat in cadrul manifestarii disponibilitatea centrului pe care il conduce de a sprijini initiativele care duc la dezvoltarea mediului de afaceri.

Programul Conferintei a avut ca si componente principale o dezbatere despre conditiile de piata care faciliteaza dezvoltarea afacerilor, revigorarea industriei si investitiile in companii inovatoare si o a doua parte axata pe networking si workshop-uri specifice mediului antreprenorial: pozitionare in piata, bune practici si instrumente de dezvoltare a afacerilor.

Alaturi de intreprinzatori si manageri, la dezbateri au participat exponentii mediului educational si reprezentantii autoritatilor locale si centrale, precum Leonard Padureanu – Administratorul Public al Primariei Municipiului Bacau, Vasile Tescaru – Viceprimarul Municipiului Bacau si Anca-Laura Ionescu – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei.

Reprezentantul Ministerului a vorbit despre regulile de acordare a ajutoarelor de minimis pentru IMM si a subliniat ca in perioada 2014-2020 pentru IMM-uri va juca un rol important viitorul Program Operational Regional care va prelua rolul de stimulare a micilor afaceri de la Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

S-a discutat despre finantari, fonduri europene, proiecte si clustere, context in care viceprimarul Bacaului, Vasile Tescaru, a declarat ca „Primaria Bacau este un model de bune practici in atragerea de fonduri UE, deoarece toate proiectele depuse au fost acceptate si se afla in diferite faze de implementare”.

Prezent la eveniment, Lajos Vajda – Vicepresedintele Asociatiei Clusterelor din Romania a vorbit despre sansele mari de a primi finantare ale celor 20 de clustere romanesti care au depus proiecte anul acesta, fiecare avand posibilitatea de a accesa pana la 200.000 de euro si a prezentat atat felul in care clusterele vin in sprijinul antreprenorilor cat si cateva domenii – ITC, balneoturism, energie verde, textile, agro-food si industria lemnului – care s-ar preta bine pentru infiintarea de clustere in Regiunea Nord-Est.

Lucian Sandu – reprezentantul ADR Nord-Est prezent la eveniment a vorbit despre rolul agentiei in stimularea parteneriatelor dintre companiile romanesti si cele europene.

Pe tema investitiilor si asigurarii fondurilor necesare dezvoltarii afacerilor s-a discutat intens si in partea a doua a evenimentului.

Bogdan Ghinet de la Acces Project Investments a vorbit despre implementarea cu succes a proiectelor cu finantare europeana, iar reprezentantii Volksbank, Radu Lucian Ciuperceanu si Adrian Nicolae Stefan, au oferit detalii despre utilizarea produselor de creditare si despre solutii noi de finantare precum Creditul Partener de la Volksbank.

Un alt subiect intens dezbatut a fost legat de pozitionare si marketing modern, discutandu-se despre importanta folosirii noilor media si a formarii unor legaturi afective intre consumatori si branduri, participantii interactionand cu cei 3 speakeri care au abordat aceasta zona: Alexandu Lazescu – analist economic si expert media, Tatiana Soldeanu – director de marketing la Pambac si Carmen Gavrilescu – marketing manager la Agricola Bacau.

In finalul evenimentului a fost prezentat conceptul de democratizare a accesului la software, ca suport al dezvoltarii afacerilor de catre Mircea Munteanu de la Elastoffice, care a vorbit despre cloud computing.

Rolul mediului universitar bacauan in formarea resursei umane a fost prezentat de Prorectorul Universitatii Vasile Alecsandri din Bacau, Marcela-Cornelia Danu, care a declarat ca „dincolo de modelele teoretice predate, componenta practica, aplicativa, joaca un rol central in dezvoltarea abilitatilor profesionale si manageriale ale studentilor si masteranzilor. Imbratisam o abordare proactiva care se axeaza simultan pe principiile societatii bazate pe cunoastere si pe promovarea economiei cunoasterii.”

Urmarindu-se stimularea spiritului antreprenorial in randul tinerilor, evenimentul s-a bucurat asadar si de implicarea mediului universitar si al celui pre-universitar bacauan. In acest sens, „implicarea elevilor si cadrelor didactice in organizarea unor evenimente socio-economice de anvergura reprezinta un prim pas in cunoasterea pertinenta a mediului in care vor activa absolventii de liceu si de facultate in viitor” a declarat Iulian Vrinceanu – Directorul Colegiului Grigore Antipa din Bacau, un partener activ al Conferintei Afaceri.ro Bacau.

Organizatorii Arhipelago, Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii – APEC si Primaria Municipiului Bacau multumesc partenerilor de eveniment Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau – CAEx , Acces Project Investments, Volksbank, Simba Invest si sustinatorilor care s-au implicat in acest proiect: Agricola, Luca Way, Hotel Decebal, Colegiul Grigore Antipa Bacau, Hedonistique, AMW Strategies, Senal-Com, Autonom, Finantare.ro, Elastoffice, Transilvania Cloud, PlanDeAfacere.ro, Managementul-proiectelor.ro, EconomiaOnline.ro, Asigurari.ro, Meteo.ro si The Money Channel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top