Bursa discuta cu autoritatile pentru ca statul sa deconteze antreprenorilor 50% din costul listarilor, folosind bani europeni

image-2017-04-18-21719297-46-bursa-valori-bucuresti.jpg

Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) discuta cu reprezentantii autoritatilor pentru aplicarea modelului polonez de folosire a fondurilor europene pentru sprijinirea listarilor pe piata de capital a companiilor private. Practic, statul ar trebui sa plateasca 50% din costul listarii, folosindu-se de fondurile europene.

„Polonia are ca strategie dezvoltarea antreprenorilor locali si transformarea lor in lideri regionali ca sa acapareze cota de piata in alte tari, prin toate vehiculele financiare pe care le-au creat. Aici, una dintre masurile care a avut cel mai mare impact si este de succes, este atragerea de fonduri europene pe baza carora sa plateasca maxim 50%. Deci statul prin fonduri europene sa achite contravaloarea maxima de 50% din costul de listare atat a emisiunilor de actiuni, cat si de obligatiuni pe care aceste companii ar putea sa le efectueze prin intermediul bursei de la Varsovia”, a declarat Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Cu alte cuvinte, spune el, polonezii absorb fonduri europene si stimuleaza atragerea de capital, atat de importanta pentru orice antreprenor, inclusiv in Romania.

  • Unul dintre minusurile IMM-urilor din Romania este insuficienta capitalului. Foarte multe companii din Romania sunt subcapitalizate. Au activ net negativ. 10.000-12.000 de companii sunt bancabile.
  • Un studiu facut de o institutie financiara internationala in randul antreprenorilor din mai multe tari europene, primul element impotriva unei listari a fost considerat costul cu avocatii, cu intermediarii, toate procedurile de listare. Mai este vorba de dosarul pe care trebuie sa-l faca.
  • Exista studii, facute inclusiv de Banca Mondiala, care arata faptul ca o companie listata plateste mult mai multe taxe si impozite catre buget decat una nelistata. Explicatia este relativ simpla, pentru ca o companie listata nu va face optimizare fiscala atat de mult pe cat face una nelistata. Evident, compania listata doreste intotdeauna sa arate pe bilant transparent niste rezultate foarte bune, astfel incat si evolutia pretului actiunii sa fie ascendent, pozitiv.

„Comisia Europeana incearca, in momentul de fata, sa gaseasca solutii alternative pentru IMM-uri, astfel incat sa le permita acestora accesul mai facil pe piata de capital. Sunt o serie de grupuri de lucru prin care se incearca sa se identifice ce reglementari sa modifice astfel incat IMM-urile sa aiba un acces mai usor la listarea pe bursa, atragerea de capital prin bursa sau la listarea de obligatiuni”, a explicat Anghel.

Daca ne uitam in perioada 2016-2018, spune el, Romania a avut 6 IPO-uri (oferte publice initiale) private, ungurii au avut doua, Viena a avut doua, Sofia – doua, Praga – una, Atena – niciuna.

Potrivit acestuia, la nivel mondial, anul trecut s-au delistat mai multe companii decat s-au listat.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top