Buzau: Programul Tomata, puternic afectat din cauza frigului din aprilie, sustin specialistii Statiunii Legumicole

fermier_rosii.jpg

Programul de stimulare a cultivarii tomatelor in spatii inchise este puternic afectat, pe alocuri chiar compromis, din cauza valului de frig din luna aprilie, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cercetatorul Costel Vanatoru de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, membru corespondent al Academiei de stiinte Agricole si Silvice.

Potrivit sursei citate, „la foarte multi legumicultori din aproape judete tarii rasadurile plantate in solarii au inghetat”.

„Rasadurile plantate prima data au fost compromise, am livrat a doua oara rasaduri unor legumicultori din toate judetele tarii, Vrancea, Dambovita, Braila, dar si de la Galati, Suceava si Botosani”, a precizat Vanatoru.

Costel Vanatoru sustine ca, in acest moment, Statiunea Legumicola Buzau a epuizat stocul de rasaduri la tomate.

„Cei mai multi legumicultori inscrisi in programul Tomata au fost nevoiti sa cultive a doua oara, statiunea a livrat peste 1,5 milioane de rasaduri, dar la acest moment stocul a fost epuizat si doar dupa 10 mai se vor mai livra rasaduri pentru cultivarea acestora in camp”, a mai declarat sursa citata.

Cercetatorul considera ca „ministerul de resort ar trebui sa subventioneze combustibilul suplimentar folosit de legumicultori pentru incalzirea spatiilor si sa accepte decalarea cu circa doua saptamani a termenului impus pentru producerea de tomate in spatii inchise”.

Ministerul Agriculturii a primit peste 6.000 de cereri de intentie din partea legumicultorilor, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor prin „Programul de sustinere tomate 2017” fiind de 13.481,4 lei/beneficiar/an pentru o suprafata de 1.000 mp, cu conditia ca acestia sa obtina o productie de minim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top