Cadrul financiar 2014-2020: dezbateri referitoare la politica privind agricultura si politica privind coeziunea

conferinta11.jpg

Negocierile privind cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020 s-au axat pe viitoarele cheltuieli pentru politica de coeziune si politica agricola comuna, doua politici pentru care se aloca aproximativ 70% din bugetul Uniunii.

Negocierile demonstreaza ca a venit momentul ca statele membre sa stabileasca prioritati si sa faca compromisuri, pentru ca diferentele sa fie reduse, iar noi sa ajungem mai aproape de un acord. Cu toate acestea, negocierile au fost pozitive si constructive si ne-au apropiat de un acord„, a declarat Nicolai Wammen, ministrul danez al afacerilor europene, a carui tara detine in prezent presedintia Uniunii Europene.

Toate statele membre au fost de acord ca CFM este un instrument major pentru stimularea cresterii economice si a crearii locurilor de munca in Europa si ca ar trebui realizate economiile necesare intr-un mod echilibrat. Unele delegatii au propus sa fie facute economii pentru toate componentele CFM, iar alte delegatii au considerat sumele propuse pentru politica de coeziune sau pentru politica agricola drept un minim necesar.

In centrul dezbaterii privind politica agricola s-au aflat normele pentru platile directe, inclusiv problematica limitarii eventuale a sprijinului acordat marilor beneficiari si a „ecologizarii” platilor directe (pentru masurile favorabile mediului).

Ulterior, presedintia daneza va prezenta o versiune ampla, care va include resurse proprii, a cadrului de negociere, document care expune toate chestiunile si optiunile care fac obiectul negocierilor si care va sta la baza deciziei pe care o va lua ulterior Consiliul European in decursul acestui an.

Urmatoarele etape in negocierile privind CFM:

  • 29 mai 2012 – Consiliul Afaceri Generale va purta discutii privind o versiune consolidata a cadrului de negociere, care va acoperi toate cele trei parti ale pachetului de negociere privind CFM (Regulamentul privind CFM, resurse proprii si acte specifice sectorului).
  • Incepand din mai 2012: Discutii suplimentare periodice privind cadrul de negociere in grupurile de pregatire ale Consiliului si la nivel ministerial.
  • 10-11 iunie 2012: Ministrii afacerilor europene vor purta discutii informale privind pachetul de negociere referitor la CFM si se vor intruni intr-un cadru informal la Horsens (Danemarca).
  • Iunie 2012: Consiliul European va purta discutii privind cadrul de negociere cu ocazia reuniunii planificate pentru 28-29 iunie.
  • Sfarsitul anului 2012: finalizarea planificata a negocierilor privind CFM.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *