Caminele pentru persoane varstnice pot fi finantate in cadrul unui nou program national

bani_plic.jpg

Guvernul a aprobat Programul national pentru cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice care traiesc in camine.

Caminele pentru persoane varstnice pot fi finantate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate si a cheltuielilor curente de functionare, astfel incat sa asigure revizuirea si implementarea planului individualizat de asistenta si ingrijire, precum si scurtarea timpului de solutionare a cererilor in asteptare, acordand prioritate identificarii de solutii pentru acordarea serviciilor de ingrijire in comunitate si la domiciliu.

Bugetul alocat acestui program de interes national este de 9 milioane lei, iar perioada de derulare a programului nu depaseste data de 30 noiembrie 2016. Fondurile se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice cu aceasta destinatie.

Conform actului normativ aprobat de Guvern, suma maxima care poate fi solicitata este de 50% din standardul minim de cost stabilit la nivel national pentru caminele pentru persoane varstnice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 978/2015, in functie de capacitatea caminului, din care:

  • minim 30% pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat al caminului sau cu care acesta a incheiat contract de prestari de servicii pentru activitatile de evaluare/elaborare/implementare a planului de interventie/ingrijire si asistenta/management de caz;
  • restul, pana la maxim 50%, pentru acoperirea altor cheltuieli curente de functionare.

Acordarea de finantare se realizeaza in baza cererilor de finantare intocmite de serviciile publice de asistenta sociala in subordinea/coordonarea carora functioneaza caminele pentru persoane varstnice.

Metodologia de evaluare, selectare si de finantare a cererilor de finantare se aproba prin ordin al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Incheierea contractelor de finantare, monitorizarea implementarii si controlul fondurilor alocate in cadrul acestui program se va face de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a Municipiului Bucuresti.

Activitatile eligibile pentru acest program sunt cele care vizeaza revizuirea planurilor de interventie/planurilor individualizate de asistenta si ingrijire si implementarea masurilor aferente si cele care vizeaza implementarea metodei managementului de caz pentru persoanele rezidente in camin, precum si pentru persoanele aflate pe lista de asteptare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top