Cand gandirea pozitiva e un optimism de doi bani? – Extreme Training

Gandire-pozitivaIntr-o zi, plimbandu-se prin padure, un om gasi un pui de vultur de abia iesit din gaoace. Dandu-si seama ca daca l-ar fi lasat acolo, singur si parasit, l-ar fi condamnat la moarte sigura, omul lua puiul acasa si-l puse intr-un cotet impreuna cu niste pui de gaina.

Puiul de vultur crescu alaturi de acestia si, bineinteles, invata sa se poarte ca o gaina: scormonea pamantul pentru a gasi viermi si insecte, manca semintele pe care i le dadea stapanul, cloncanea si cotcodacea, iar daca batea din aripi, nu se ridica mai mult de cativa zeci de centimetri.

Au trecut astfel cateva luni, timp in care vulturul nu se indoi nicio clipa ca locul lui ar fi altundeva decat in curtea stapanului, printre celelalte gaini. Mai mult, era convins ca el insusi este o gaina.

Pana cand, intr-o zi, privind spre cerul albastru si fara nori, vazu un alt vultur planand maiestuos, aproape fara a-si misca aripile robuste…

Vulturul a inteles dintr-o data care este adevarata lui natura. Si-a dat seama ca nu exista obstacole care sa-l impiedice sa zboare, in afara de cele din mintea lui si, dupa cateva tentative, s-a ridicat in zbor spre infinit, intr-adevar liber.

Efectul povestii asupra gainilor:

Fara indoiala, cea mai mare parte a cititorilor cunosc aceasta povestioara facuta celebra de Anthony de Mello si foarte mult folosita in cartile de selfhelp, traning-uri, speech-uri motivationale s.a.m.d.
Totusi, ceea ce este mai putin cunoscut este efectul pe care intamplarea aceasta l-a avut asupra celorlalti locuitori ai curtii.

Dupa ce au vazut ca fostul lor tovaras de joaca si de seminte si-a luat zborul, pierzadu-se in imensitatea cerului, multe dintre gaini au devenit constiente de trista lor situatie si au inceput sa viseze sa devina vulturi.

Incepusera sa circule, la inceput aproape clandestin, apoi mai deschis, niste filosofii ciudate care argumentau ca fiecare gaina avea inauntrul sau un vultur care astepta sa fie eliberat.”Conditia de gaina nu este decat rezultatul unor credinte limitative”, sustineau niste gaini-profete, „schimbati credintele si cerul va fi al vostru”.

Aparusera tot felul de carti in domeniu, cu titluri de genul „Cum sa devii un vultur in 30 de zile”, „Vulturocibernetica”, „Analiza vulturactionala”, „Minunile zborului”, „Declanseaza vulturul din tine” s.a.m.d.

Pentru cei care aveau bani de cheltuit, aparusera si seminarii (de Programare Gainolingvistica) si cursuri audio si video care te invata cum sa vizualizezi lumea privita de sus, cum sa recunosti sunetele celorlalte pasari (sa te pui in rapport), cum sa percepi senzatia vantului in aripile tale (conditia de vultur nu poate fi atinsa fara concentrare asupra canalelor senzoriale potrivite).

Mai interesant, aparuse si o metoda de analiza (gainogramma), care depista 9 feluri de a fi gaina si in consecinta 9 drumuri diferite spre a deveni vultur. Aparusera si niste tehnici, cum ar fi Echilibrul Gainoemotional si CFT (chicken freedom technique), care te invatau ce se intampla daca apesi pe niste puncte de pe cap si piept spunand „Iubesc si respect aripile mele”, si anume ca iti va trece frica de inaltime (principalul obstacol in drumul de dezvoltare spre conditia de vultur).

O gaina mai intreprinzatoare decat celelalte puse la cale un sistem de multilevel marketing care consta intr-un complex sistem de puncte care se obtineau vanzand cursurile si seminariile celorlate gaini, argumentand ca ridicarea in ierarhia sistemului era metoda cea mai sigura pentru a se apropria de starea de vultur.

Cine frecventa un numar suficient de cursuri putea sa devina „gainocoach certificat” (recunoscut si de International Gainocoach Federation) si putea astfel sa-i ajute pe ceilalti sa mearga mai rapid pe drumul dezvoltarii.

Nu e nevoie sa spun ca atunci cand cineva, in lipsa totala a unor rezultate concrete, isi exprima indoielile asupra sensului pe care l-ar avea toata treaba asta, era imediat acuzat – din partea celor mai exaltati si convinsi – ca este stapanit de credinte limitative si blocat de ganduri negativiste.
Mai mult, i se repeta continuu: „Aminteste-ti de fostul nostru tovaras care, dupa o viata de gaina, a putut sa zboare; prin angajament si credinta o sa reusesti si tu.”

Interpretarea povestii – Gandire pozitiva sau negarea realitatii?
Chiar daca am folosit si eu aceasta povestioara in anumite contexte, m-a enervat in permanenta pentru ca presupune ca un vultur e mai bun decat o gaina si face o confruntare stupida intre doua fiinte cu potentialitati, talente si caracteristici foarte diferite.

Si aici nu este vorba despre a lua apararea aceluia care are mai putine talente sau aceluia care este mai slab, ci de a ma impotrivi unui intreg sistem social conceput sa produca nemultumirea permenenta, lipsa de satisfactie, propunand modele imposibil de egalat si industriei adiacente care iti vinde „solutii” in timp ce alergi dupa aceste modele imposibile.

E acelasi mecanism prin care ti se arata cel care a castigat un miliard la loto si te convinge ca o sa ti se intample la fel.

E acelasi mecanism prin care ti se arata o supervedeta si ti se spune ca, daca vei cumpara setul de machiaj (parfum/ rochie/ cercei etc.), o sa fii ca ea.

E mecanismul prin care o societate care are din ce in ce mai mult devine din ce in ce mai nesatisfacuta si nemultumita.

Eu, sincer, cred ca un vultur este un vultur si o gaina, o gaina.

Si cred ca pot exista vulturi prosti si gaini superbe. Si cred ca o confruntare este absolut fara sens.
Si cred ca fiecare ar trebui sa isi exploateze potentialul fara sa se confrunte cu altcineva in afara de sine, mai ales cu modele impuse de cineva care are ca singur scop sa iti vanda „solutiile” lui.

Bineinteles, eu cred cu tarie – si toata activitatea mea se bazeaza pe asta – ca fiecare dintre noi are potentialitati fantastice si nu pierd ocazia de a reaminti credinta aceasta si de a ajuta lumea – pe cat pot – sa intre in contact cu aceste potentialitati.

Eu predau si aplic tehnicile psihologice care imbunatatesc performanta si ajuta in dezvoltarea personala.

Dar cand vad persoane care se chinuiesc sa se conformeze la niste modele imposibile, urmand sfaturile vanzatorilor de „american dream” (de multe ori mai confuzi decat discipolii), ma gandesc ca poate trebuie ca cineva sa le atraga atentia si sa le aminteasca faptul ca fiecare dintre noi e unic, ca fiecare dintre noi are atatea talente si posibilitati incat, daca si le-ar exploata, nu i-ar mai ramane timp pentru a invidia pe altcineva.

Nu urma modele, fii tu un model!

Ultimele stiri din cotet imi confirma ca niste gaini s-au imbogatit, altele tot cauta tehnica potrivita pentru a se ridica in zbor si altele asteapta venirea Marelui Gaina care ii va scoate din conditia lor.

Din cate am aflat, nimeni nu s-a mai ridicat de la pamant mai mult de cativa zeci de centrimetri…

Nu vreau cu asta – evident – sa ridiculizez pe cine incearca sa isi faca o pregatire serioasa in domeniul dezvoltarii personale si sa studieze din cele mai bune surse, ci sunt tulburat de felul in care se raspandesc teorii complet aberante si daunatoare care nu creeaza nimic altceva decat frustrari, nemultumiri si niciun rezultat concret.

Vreau sa punctez ca daca nu pastrezi ca ghid rezultatele concrete din lumea reala, exista un mare risc sa te deconectezi de la realitate si sa incepi sa crezi in teorii new age bune numai pentru basme si povesti pentru copii.

De aceea vreau sa atrag atentia celor care confunda „gandirea pozitiva” (care inseamna – tocmai – sa pastrezi focusul asupra potentialul) cu un optimism de doi bani si mai ales cu negarea realitatii; celor care cred ca legea atractiei inseamna sa stai pe canapea sa vizualizezi lucrurile si „universul mos craciun” o sa-ti aduca ce ti-ai dorit; celor care sunt convinsi ca „increderea in sine” se castiga stand intr-un colt si repetand „sunt cel mai bun, sunt cel mai tare” (ca si cum nu am avea destui incompetenti aroganti pe acest pamant) si nu creand o competenta si o capacitate reala.

Si vreau sa atrag atentia, in general, celor care tot cred ca isi pot „crea realitatea” si uita ca realitatea e foarte rabdatoare si incapatanata in a-si impune punctul de vedere.

Nu pot sa inchei fara sa va readuc in atentie un articol care s-a bucurat de un succes deosebit: Povestea unei muste motivate.

Articol scris de Bruno Medicina – trainer Extreme Training

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *