Câte miliarde de euro a luat și câte a dat România la UE, de când este membră

Fonduri-Europene-2.jpg

În perioada 1 inuarie 2007-31 decembrie 2018, România a primit de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile de 50,13 miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu aproape 17 miliarde de euro. Potrivit datelor centralizate la Ministerul român al Finanțelor, țara are astfel un plus de 33,17 miliarde de euro, soldul pozitiv în relația cu Uniunea Europeană în 12 ani de apartenență la blocul comunitar.

Banii absorbiți cuprind fonduri europene de post-aderare, din perioadele de programare 2007-2013 și 2014-2020, precum și foduri alocate în perioada de pre-aderare, dar care au fost virate de Comisia Europeană după ce România a aderat la UE.

Din actualul cadru Financiar Multianual al UE – 2014-2020- România a primit puțin peste 13 miliarde de euro, din care mare parte – 4,78 miliarde euro – sunt banii din Fondul European pentru garantare Agricolă (FEGA), plățile drecte la hectar primite de fermieri în funcție de suprafețele de terenuri agricole, fără să fie nevoie de proiecte europene. Absorbția de bani FEGA a ajuns astfel la o rataă efectivă de 44,88% din cât are alocată România pe acest fond.

Problemele apar la fondurile europene structurale și de investiții (FESI), adică banii pe care îi primește țara pentru proiecte de investiții realizate, de la drumuri și autostrăzi până la cursuri de recalificare a șomerilor sau mici afaceri private.

Acești bani sunt absorbiți de România prin 8 programe naționale, gestionate de autoritățile de management din subordinea a 3 ministere: Ministerul Agriculturii, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale.

În perioada de programare 2014-2020, România are alocate FESI de 30,88 miliarde de euro, din care a primit efectiv 7,9 miliarde de euro, însemnând o rată de absorbție de 25,56%, sub media UE de 27%, conform situației centralizate de Ministerul Fondurilor Europene.

Numai că din acești bani, 1,8 miliarde de euro sunt avansuri acordate de Comisia Europeană statului român în anii 2016 și 2017, pentru a putea demara proiectele europene.

Mai rămân 6,1 miliarde de euro, absorbiți de România în baza cheltuielilor efectuate de beneficiarii interni în proiectele europene derulate. Aceasta înseamnă o rată de absorbție de 19,82%, ca rambursări de cheltuieli în proiecte.

Mergând mai în amănunt, în cadrul acestor fonduri FESI intră și banii din Politica de coeziune a Uniunii Europene, gestionați la nivel național de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale (prin autorități de management). Pe Politica de coeziune, în perioada 2014-2018, România a reușit să obțină rambursări de cheltuieli de numai 2,85 miliarde de euro, adică 12,64% din sumele alocate țării prin această politică, rată de absorbție fără avansuri.

Sursa: Startupcafe.ro

2 Replies to “Câte miliarde de euro a luat și câte a dat România la UE, de când este membră”

  1. balici spune:

    Nu este adevarat
    intradevar se plateste 1-1,5 miliardede euro pe an contributia la bugetul UE ,dar socotiti si cheltuielile conexe
    – banii anuali trimisi la bugetul UE sunt bani imprumutati pentru care plateste tara dobanzi si stiti cum este cu bancile iei 100 de lei si platesti in final 300 de lei
    -mentinerea unor cohorte de zeci de mii sau chiar sute de mii de functionari in minister , agentiile care gestioneaza acesti bani , platiti regeste cu 3-5000 de euro pe luna , care chipurtile gestioneaza aceaste fonduri
    -la achizitii de echipamente utilaje ,toate acestea chiar daca se fac plati de 85% din fondurile europene se intorc in tarile producatoare ,adica Germanbia , Franta, , Anglia , Italia etc
    -marile lucrari de constructii sunt luate de marile firme europene , iar cele romanesti lucreaza in subantrepriza si profitul pleaca in tarile bogate
    -gazul ,petrolul si alte bogatii sunt gestionate de companii multinationale si intreg profitul pleaca in tarile de bastina
    Deci problema nu este reala, cum se prezinta in statistici si este si un mare paradox
    Am primit in plus 33 de miliarde , dar datoria istorica compusa din datorie interna si externa este de peste 160 de miliarde de euro , ne imprumutam anual de cca 20-25 de miliarde de euro pentru a supravietui, nu creem locuri de munca bine platite si 5 milioane de romani pleaca in tarile bogate
    De aceea se impune a schimbare totala a politicii Romaniei , deoarece ne infundam cu datorii ,punem streangul de gat la 3-4 generatii dupa noi , motiv pentru care dupa o experienta de europenizare de cca 25 de ani in care am iesit falimentari ,tara sa se indrepte spre Rusia ,d-lui Putin pentru ca avem experienta colaborarii cu URSS , CU CARE AM TRANSFORMAT ROMANIA DIN CEA MAI INAPOIATA TARA EMINAMENTE AGRICOLE DIN EUROPA , intr-o tara industrial agrara, am lichidat analfabetismul ,am creat scoli , spitale ,am avut cele mai bune cadre tehnice , iar cu America si Occidentul in ultimii 25 de ani am ajuns falimentair si in maxim 5 ani de zile ,ajungem in situatia Greciei de faliment, care a beneficiat din plin de UE timp de 40 de ani

    1. George spune:

      In timpurile in care tara era prietena cu URSS-ul „domului Putin” am facut foamea la propriu.
      Nu ameam mancare, nu aveam apa calda, nu aveam curent, nu aveam caldura, nu aveam nimic.

      Oamenii care aveau alte idei decat comunistii erau inchisi si omorati in bataie. Au murit sute de mii, se estimeaza in jur de 1 milion de oameni in lagarele comuniste.

      Acum avem supermaketuri pline cu absolut orice, caldura cata vrem, curent, gaz, apa calda, putem merge in orice tara din lumea asta, putem discuta liber orice cu oricine.

      Nu o ducem asa bine tocmai pentru ca urmasii comunistilor ce ne conduceau atunci sunt inca la putere si trag sa duca tara in haos si saracie, sa mearga spre „domnul Putin”.

      Asa ca, mai usor cu epoca de aur ca stim toti cum a fost. Groaznic!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top