Cazinoul din Vatra Dornei se reabiliteaza cu bani europeni, la 13 ani de la retrocedarea catre Arhiepiscopie

cazino-43.jpg

Contractul de finantare pentru reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei, in valoare de aproximativ 5 milioane de euro, se va semna la inceputul saptamanii viitoare, a anuntat miercuri presedintele Consiliului Regional Nord-Est si al Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur. El a spus ca va fi prezent, pe 5 decembrie, la Vatra Dornei, impreuna cu Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, iPS Pimen, si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionale Nord-Est, Vasile Asandei, pentru semnarea contractului cu finantare europeana, prin POR 2013-20, Axa 5.1., ce prevede reabilitarea Cazinoului Bailor Vatra Dornei, aflat in prezent in proprietatea Arhiepiscopiei. Potrivit lui Flutur, dupa reabilitare cladirea cazinoului va fi transformata in muzeu.

“Este pentru mine una dintre cele mai mari bucurii sa anunt reabilitarea Cazinoului Vatra Dornei pe fonduri europene, constructie care candva era cartea de vizita a orasului Vatra Dornei si a Bucovinei, dar care multi ani a ramas in paragina. Acum s-a gasit sursa de finantare si va deveni din nou o perla a tarii Dornelor, un reper arhitectonic unic care va intregi lista obiectivelor de vizitat din Bucovina si judetul Suceava, pentru ca destinatia data de Arhiepiscopie va fi de muzeu”, a spus Flutur.

Cazinoul din Vatra Dornei, construit in perioada 1896 – 1898, a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor prin hotarare de guvern in 2004, dupa ce Comisia speciala de retrocedare a unor bunuri imobile ce au apartinut cultelor religioase din Romania a analizat cererea.

Cazinoul, construit dupa modelul celui din Baden, era faimos in secolul XIX, fiind inaugurat chiar de imparatul austro-ungar Franz Iosef.

Dupa unirea Bucovinei cu Romania, in anul 1918, terenul pe care se afla cazinoul a intrat in reconstituirea Fondului Bisericesc al Bucovinei, in contul reparatiilor de razboi pe care Austria a fost nevoita sa le plateasca Romaniei.

Cazinoul a fost de-a lungul timpului sala de jocuri de noroc, sala de concerte si spectacole, club muncitoresc.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top