CE avertizeaza Romania ca se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice

bani_plic.jpg

bani_numaratComisia Europeana (CE) a avertizat Romania si alte 10 state europene, ca se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice deoarece nivelul datoriei lor va fi ridicat chiar si peste 10 ani.

Intr-un raport privind sustenabilitatea fiscala, Comisia Europeana sustine ca Franta, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croatia, Portugalia, Romania, Slovenia, Finlanda si Marea Britanie se confrunta cu riscuri ridicate. Raportul nu se refera la Grecia si Cipru care sunt inca in programe de asistenta financiara.

Informatiile au la baza estimarile macroeconomice publicate de CE in noiembrie 2015.

Raportul nu contine recomandari urmand ca, ulterior, Comisia Europeana sa prezinte recomandari specifice fiecarei tari.
Statele cu cele mai bune performante in privinta sustenabilitatii fiscale sunt Danemarca, Germania, Estonia si Letonia.
In cazul Romaniei, in raport se arata ca pe termen scurt tara nu se confrunta cu riscuri semnificative de presiuni fiscale, desi unele variabile (cum ar fi pozitia investitiilor internationale nete) ar putea indica spre unele posibile dificultati pe termen scurt.

Pe termen mediu, in conditii normale si fara o schimbare a politicii fiscale, datoria publica a Romaniei ar putea creste la peste 60% din PIB in 2026. Pe de alta parte, Comisia Europeana estimeaza ca datoria Romaniei ar putea scadea la aproximativ 35% din PIB in 2026 daca balanta structurala va fi in linie cu MTO (medium-term objective) iar tara va respecta prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere.

In plus, apar riscuri pe termen lung care deriva din pozitia bugetara initiala nefavorabila, la care se adauga cheltuielile publice legate de imbatranirea populatiei.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *