Ce conditii trebuie sa indeplineasca fermierii si apicultorii pentru a obtine certificarea produsului montan

munte.jpg

oi_pasc_muntiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pregateste legislatia pentru a introduce calitatea facultativa „produs montan”.

„Se afla in elaborare, in cadrul grupului de lucru de specialisti, o hotarare privind stabilirea cadrului institutional a unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului european in ceea ce priveste mentiunea de calitate facultativa „produs montan” si un ordin pentru verificarea, atestarea, inregistrarea dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa produs montan„, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Pentru introducerea mentiunii de produs montan sunt implicate Agentia Zonei Montane, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, precum si celelalte directii din cadrul MADR.

„Actualul premier a venit cu ideea si a propus, pentru cresterea valorii adaugate a produselor realizate in zona de munte, sa se introduca termenul de produs montan. Sigur, cu totii constientizam faptul ca aceste produse realizate in zona montana au o calitate deosebita, dar trebuie si recunoscuta„, a mentionat seful de la Agricultura.

Ministrul a spus ca doreste o cartografiere a produselor care ar putea beneficia de protejare la nivel european.
Achim Irimescu sustine ca pentru evitarea inducerii in eroare a consumatorului se doreste o clarificare a conditiilor de utilizare a mentiunii de produs montan. Astfel, productia de lapte si oua trebuie realizata in zona montana, iar pentru produsele obtinute din carne, acesta trebuie sa provina de la animale crescute in zona montana cel putin doua treimi din viata. In cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie sa petreaca cel putin un sfert din viata pe pasuni din zone montane. La productia vegetala se poate aplica mentiunea produs montan doar daca sunt cultivate in zona montana, iar daca se utilizeaza zahar din afara zonei montane acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului.

Ministrul a mai spus ca sunt intregistrate 506 de produse traditionale, din care 213 din zona montana.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *