Cea mai mare tranzactie din IT-ul romanesc s-a semnat pe 1 decembrie la 4 dimineata. Afacerea Bitdefender, evaluata printr-o tranzactie la mai mult de 600 mil. dolari

1-talpes.jpg

Afacerea Bitdefender, controlata de familia de antreprenori Florin si Mariuca Talpes, care a ajuns in 16 ani cea mai ma­re companie de soft romaneasca si un ju­cator cheie pe piata globala de so­lutii de securitate cibernetica, a fost eva­lua­ta la 600 mil. dolari odata cu tran­zactia prin care fondul Axxess Capital a vandut un pachet de aproximativ 30% din actiuni catre Vitruvian Partners, un fond de investitii cu sediul central in Lon­dra si cu active de peste 5 mld. euro. Aceasta este cea mai mare tranzactie cu o companie de IT din Romania si una din­tre cele mai mari realizate de o com­panie antreprenoriala locala.

Axxess Capital, fond administrat de ro­ma­nul Horia Manda, a facut pri­ma achizitie in Bitdefender acum 10 ani – 7% din actiuni pen­tru 7 mil. dolari, partici­patie care a crescut discret de-a lungul anilor, pana la mai mult de 30%. Axxess i-a angajat in februarie pentru tran­zactie pe bancherii de la Deutsche Bank.

Tranzactia dintre Vitruvian si Axxess ofera in fine un „pret real“ pentru Bitdefender, a comentat pentru ZF Florin Talpes, cofondator si CEO al Bitdefender. „Evaluarea la peste 600 de milioane de dolari, o valoare de piata rezultata in urma unei tranzactii, nu mai este o estimare, nu mai este o parere. E un pret real“, a spus el.

Actiunile familei Talpes la Bitde­fender, una dintre puti­nel­e afaceri antreprenoriale din in­dustria locala de 4 mi­liarde de euro de soft si servicii de IT care a ie­sit la export cu produse pro­prii, au si ele dupa aceas­­ta tran­zac­tie o valoare de piata actua­lizata: 360 de milioane de dolari.

Bitdefender, care are la ni­vel global peste 500 de mi­lioa­ne de utilizatori si care con­cureaza cu giganti precum Nor­ton sau Kapersky, are veni­turi anuale de aproximativ 150 mil. euro si un profit operational de 25-30 mil. euro, potrivit datelor ZF.

Compania, care nu ofera date pri­vind veniturile globale, estimea­za un avans de 30% al incasarilor in raport cu 2016.

Intrebat ce indicatori au fost luati in considerare la evaluarea Bitde­fender, Talpes a evitat sa ofere de­talii mentionand doar ca „valoarea ac­tuala indica punctul de plecare pen­tru etapa urmatoare de dez­voltare a Bitdefender“, care ar putea include si achizitii.

„Compania are o situatie financiara solida si are planuri clare de crestere, incluzand profitul, ceea ce ar duce atat la cresterea volumului de cash de care compania va dispune cat si la cresterea eventualului volum de credite care ar putea fi atras, eventual necesar pentru viitoare achizitii.“

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top