Cerere de propuneri de proiecte de administrare „Centre de informare Europe Direct”

EuropeDirectNumber.jpg

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania lanseaza cererea de propuneri de proiecte avand ca scop selectarea de parteneri care sa administreze „Centre de Informare Europe Direct” (CIED/EDIC). Centrele de informare Europe Direct reprezinta un punct de contact local pentru toate institutiile UE si coopereaza cu alti parteneri de informare activi. Ele completeaza si susţin activitatea Reprezentantelor Comisiei Europene si a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local si regional.

Status: Inactiv
Depunere pana la: 5 iulie 2017
Buget: 570 000 Euro

Obiectivul programului

Centrele de Informare Europe Direct („CIED/EDIC”) contribuie la activitatea de comunicare a Comisiei Europene despre Uniunea Europeana (UE), avand drept obiectiv stabilirea de legaturi cu publicul la nivel local si regional. Activitatile de comunicare ale Centrelor Europe Direct vizeaza implicarea publicului in dezbaterea temelor europene prin construirea unui mediu constant de comunicare.

Centrele completeaza si sprijina activitatile de comunicare ale Reprezentantelor Comisiei Europene, ale Birourilor de Informare ale Parlamentului European (BIPE) si ale altor institutii si organisme ale UE, la nivel local si/sau regional. De asemenea, acestea coopereaza cu alte retele de informare si de asistenta ale UE.

Centrele se axeaza pe elementele de baza ale UE si pe politicile de interes direct pentru public, in special pentru cetatenii care au nevoie de informatii generale.

Centrele Europe Direct interactioneaza cu mass-media locala si/sau regionala si furnizeaza feedback cu privire la opiniile si reactiile publicului fata de temele europene.

Misiunea centrelor este de a:

  • Informa cetatenii europeni la nivel local si regional. in calitatea lor de prim punct de acces la Uniunea Europeana pentru cetateni, centrele constituie un element-cheie al conceptului de „ghiseu unic”, furnizand informatii despre UE, indicand cetatenilor portalul „Europa ta” sau surse de informatii specializate si orientandu-i catre alte servicii si alte retele.
  • Oferi informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind UE, in special cu privire la drepturile cetatenilor UE, prioritatile UE (in special strategia de crestere economica „Europa 2020”), legislatia sa, politicile sale, programele si oportunitatile sale de finantare.
  • Promova o cetatenie participativa prin intermediul diferitelor instrumente de comunicare (site internet, mijloace de comunicare sociala, publicatii etc.) si prin interactiunea, la nivel local si regional, cu partile interesate, multiplicatori si mass-media. Centrele stimuleaza dezbaterea prin organizarea de conferinte si evenimente si canalizeaza raspunsurile cetatenilor catre UE.

Candidati eligibili

Daca propunerea dumneavoastra intruneste cerintele de admisibilitate, va fi efectuata o verificare, pentru a se stabili daca sunteti eligibil sa primiti un grant pentru actiuni din partea Comisiei.

Criterii de eligibilitate

Sunt eligibili urmatorii candidati:

  • un organism public recunoscut; sau
  • un organism privat recunoscut, cu misiune de serviciu public

Persoanele fizice si organismele cu scop lucrativ nu sunt eligibile.

Sunt eligibile doar propunerile din partea persoanelor juridice stabilite intr-unul dintre statele membre ale UE.

Persoanele juridice care au o legatura juridica sau de capital cu solicitantii, legatura care nu se limiteaza la actiune si nici nu este stabilita exclusiv in scopul punerii in aplicare a actiunii, pot candida in calitate de entitati afiliate.

In acest scop, solicitantii trebuie sa identifice astfel de entitati afiliate in formularul de solicitare si sa precizeze legatura lor juridica sau de capital cu solicitantul.

Documente justificative:

Pentru a fi evaluata eligibilitatea solicitantului, urmatoarele documente justificative trebuie depuse impreuna cu propunerea (inclusiv pentru entitatile afiliate, daca exista):

  • o copie a actului constitutiv; sau
  • o copie a unui certificat oficial care sa indice faptul ca organismul dumneavoastra este constituit si inregistrat legal.

Buget

Bugetul total anual alocat pentru cofinantarea activitatilor de comunicare ale centrelor de informare Europe Direct in Romania este estimat la 570 000 Euro.

Totusi, suma efectiva va depinde de fondurile disponibile dupa adoptarea bugetului pe 2018 de catre autoritatea bugetara. Grantul maxim va fi cuprins intre minimum 15 000 Euro pe an si maximum 25 000 Euro pe an. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania preconizeaza ca va finanta in jur de 23
propuneri.

Data depunerii

Termenul-limita de depunere a candidaturilor este 5 iulie 2017.

Documentatie

Website-ul programului

Fisa de program

Anexe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top