Cerere de propuneri de proiecte – programul Drepturi, Egalitate si Cetatenie al UE 2014-2020

respect.jpg

Comisia Europeana, prin intermediul Directiei Generale Justitie, a lansat o cerere de propuneri de proiecte a programului «Drepturi, Egalitate, Cetatenie» 2014-2020. Titlul cererii : „Granturi pentru actiuni de sprijin pentru dialog si schimb de bune practici in promovarea tolerantei si a respectului reciproc”.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 05.01.2017
Buget alocat: 4.475.000 euro

Obiectiv specific si prioritati:

Prezenta cerere de propuneri de proiecte se bazeaza pe programul anual de lucru 2016 al Comisiei Europene.

Obiectiv: prevenirea si combaterea rasismului, xenofobiei, homofobiei si a oricarei alte forme de intolerant.

Prioritati:

– proiecte locale privind prevenirea si combaterea antisemitismului, urii si intolerantei impotriva musulmanilor (ca urmare a Colocviului 2015 privind drepturile fundamentale);
– proiecte privind prevenirea si combaterea homofobiei si transfobiei;
– proiecte care promoveaza dezvoltarea instrumentelor si a practicilor de prevenire (contranaratiunile), monitorizeaza si combat discursul din ura online, incluzand, fara a se limita la, mijloacele de drept penal (ca urmare a Colocviului);
– proiecte pentru a crea o mai buna intelegere intre comunitati, inclusiv comunitatile religioase, precum si prevenirea si combaterea rasismului si a xenofobiei prin activitati interreligioase si interculturale.

Tipuri de actiuni finantate:

– invatarea reciproca privind toleranta, respectul si nediscriminarea, schimbul de bune practici si cooperarea intre actorii-cheie, inclusiv reprezentanti ai comunitatilor; – dezvoltarea instrumentelor de monitorizare si transparenta privind crima si discursul din ura. Proiectele ar trebui sa se concentreze, in special, pe dezvoltarea de instrumente pentru a raporta si a monitoriza discursul din ura online si/sau cresterea transparentei notificarilor efectuate de catre utilizatorii companiilor de Internet si platformele de media sociala. Trebuie acordata prioritate limbilor tarilor in care amploarea problemei este considerabila, dar nu exista solutii care sa fie adevarat dezvoltate;
– activitati de consolidare a capacitatilor si de formare pentru partile interesate cheie, inclusiv reprezentanti ai comunitatilor si tinerilor;
– diseminare, activitati de sensibilizare si campanii (de exemplu, productia de povestiri si naratiuni alternative) care sa aibe ca scop prevenirea antisemitismului, urii fata de musulmani, sentimentelor xenofobe sau antimigranti, homofobiei si transfobiei si a altor forme de intoleranta;
– sprijinirea liderilor comunitatii si a autoritatilor locale pentru a lupta impotriva rasismului, xenofobiei si a altor intolerante asociate acestora, prin intarirea comunitatii, crearea de retele, dialog interreligios si intercultural, initiative care deservesc comunitatea si stimuleaza stima de sine, creativitatea si un sentiment de apartenenta, de rupere a stereotipurilor precum si dezvoltarea de contra-naratiuni.

Buget total/suma acordata pe proiect – 4.475.000€; 80% din totalul costurilor eligibile si minimum 75.000€/proiect.

Beneficiari – orice entitate publica sau privata orientata non-profit : autoritati publice (locale, regionale, nationale), asociatii, ONG-uri, universitati si scoli, etc.

Eligibilitate tari/regiuni – UE, Islanda si Liechtenstein.

Informatii suplimentare:

  • Cooperarea dintre diferiti actori, inclusiv actori nestatali, cum ar fi organizatiile societatii civile, este incurajata acolo unde este cazul.
  • Cooperarea cu alte proiecte existente in UE ar trebui sa fie asigurata in mod corespunzator; rezultatele proiectelor anterioare ar trebui luate in considerare.
  • Propunerile care garanteaza beneficii practice si impact maxime pentru grupurile tinta vor fi evaluate mai favorabil decat proiectele care constau in principal din cercetare si alte activitati analitice.
  • In cazul in care un proiect va implica un contact direct cu copiii, solicitantul trebuie sa descrie politica de protectie a copilului la care va adera (a se vedea anexa 4 din ghidul solicitantului).
  • Proiectul trebuie sa fie transnational si sa implice entitati din cel putin 2 tari participante la program.
  • Actiunile prevazute de proiect trebuie sa se deruleze pe o perioada de maximum 24 de luni.

Data de depunere – ianuarie 2017 (orele 12:00 la Bruxelles)

Intrebarile privind aceasta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise la adresa: [email protected].

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul programului

 

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: UNCJR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top