Chestionar privind situatia Fondurilor Structurale si de Coeziune

chestionar1.jpg

chestionar„De multe ori s-a intamplat sa avem la dispozitie o suma importanta de bani pe care dorim sa o investim. Primul lucru la care ne gandim este: „Ce fac cu aceasta suma de bani?„. Unii doresc sa cumpere o casa, altii o masina, iar altii isi propun sa investeasca in performanta profesionala. Important este momentul cand ne gandim la nevoia reala pe care o putem satisface cu acesti bani. Daca privim scopul si nu mijlocul prin care acesta poate fi atins – suma de bani, atunci vedem in ansamblu circulatia si eficienta acesteia.

Similara acestui proces este situatia Fondurilor Structurale si de Coeziune. Cei mai multi privesc aceste fonduri ca o „avalansa de bani” si uita adevaratul motiv pentru care avem nevoie de aceasta oportunitate care ni se ofera” (Berica Corina, FACTORS THAT INFLUENCE THE LOW RATE OF STRUCTURAL FUNDS ABSORPTION IN ROMANIA, 2010).

Numele meu este Corina Berica si sunt doctoranda in anul III la Scoala Doctorala de Economie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Ideea demersului nostru – asa cum se poate desprinde din citatul de mai sus, deriva si din sarcinile de management asumate, din 2009 fiind membra in echipa de implementare a mai multor proiecte strategice finantate prin Programul Operational Sectorial  Dezvoltarea Resurselor Umane – POS DRU si prin Programul Operational Sectorial Mediu – POS M.

Totul a pornit de la o intrebare fireasca: „De ce Romania inregistreaza o rata asa mica in absorbtia Fondurilor structurale si de Coeziune fata de restul statelor membre ale Uniunii Europene si care sunt factorii care determina aceasta realitate?„.

Studiul surprinde aspecte generale privind Fondurile structurale si de Coeziune: relatiile aplicantilor / beneficiarilor cu institutiile financiar-bancare precum si impactul absorbtiei fondurilor asupra realitatilor economico-financiare din Romania.

O evaluare a situatiei absorbtiei si a impactului asupra beneficiarilor directi si indirecti asupra cresterii economice se va realiza din analiza rezultatelor chestionarului aplicat. Ne propunem sa radiografiem problemele cu care s-au confruntat majoritatea beneficiarilor cu finantare nerambursabila din cadrul a 7 Programe Operationale propuse prin Obiectivul Convergenta, dar si sa identificam solutiile posibile pentru a veni in ajutorul actualilor solicitanti si a viitorilor aplicanti.

Rezultatele analizei – importante pentru decidenti, utilizatorii si beneficiarii acestor categorii de fonduri – vor fi publicate in concluziile tezei de doctorat.

Pentru completarea chestionarului, accesati:
http://edu.surveygizmo.com/s3/1164280/FONDURI-EUROPENE
(Recomandam folosirea oricarui browser de internet, mai putin Mozzila Firefox)

Destinat beneficiarilor actuali sau potentiali, acest chestionar isi propune sa genereze un model pentru a remedia dificultatile intampinate de acestia  si pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor europene cu finantare nerambursabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top