Chinamerica (II)

In 1979, numai capitalismul putea salva China; in 2009, numai China poate salva capitalismul. Ea si-a parcurs deja jumatatea de drum spre intilnirea cu Occidentul. Va parcurge acesta cealalta jumatate?

China a devenit noul „atelier al lumii”, iar copiii lui Mao au plonjat in materialism si dorinta de imbogatire. Tara are cele mai mari economii din lume, cele mai mari rezerve valutare, cele mai mari investitii, cele mai mari exporturi, cea mai mare rata de crestere si aproape un sfert din populatia lumii.

Socialismul de piata chinez a prins. Revin si preceptele confucianiste si apar mereu noi universitati. In ele s-au format 600.000 de ingineri, de opt ori mai multi decit cei americani.

Inovatia este, deci, la ea acasa, ceea ce va elibera curind tara de dependenta fata de tehnologia occidentala, vis preluat de la Japonia. Si in domeniul spatial, China isi dezvolta propriul sistem, plaseaza pe orbita sateliti si a devenit deja a treia forta in materie.

Nici un domeniu nu e neglijat, de la serviciile informatice pana la cele bancare (mai vechi cu 2000 de ani fata de cele occidentale), de la marile intreprinderi transnationale la fondurile suverane. Bineinteles, o astfel de dezvoltare are propriile slabiciuni, de la sanatate la drepturile omului, de la asistenta sociala la mari inegalitati regionale.

Pe de alta parte, tacut, de cateva decenii, chinezii colonizeaza lumea. In Kirghizia, Rusia orientala si sudul Siberiei e plin de chinezi. Unii s-au casatorit cu localnice, altii apartin unor companii care construiesc sau fac comert. Chestiunea e ca uita sa mai plece…

Se stie ca primele 40 de mari orase produc circa doua treimi din productia globala, ca traim mai curand intr-o lume dominata de megalopolisuri. Ei bine, in fiecare dintre acestea si in multe altele sint prezente si tot mai populate celebrele „Chinatowns”. E si asta o forma de colonialism.

In acest timp, America importa si consuma. In plus, intretine costisitoare aventuri militare si ameninta cu altele. Lanseaza pe orbita arme secrete si loveste financiar in principalul partener: Europa. Prima tinta e moneda unica. Dupa ce, ani de zile, a cumparat masiv euro de pe piata, Sistemul Federal de Rezerve american, banca lor centrala, care de fapt e un cartel privat-public, un cartel al banilor, vinde acum respectivele cantitati monetare pentru a provoca o cadere a euro, cumulat cu unda de soc provocata de deficitele mari ale citorva tari europene, de care profita dolarul, rezervele chinezesti, pe care acestia tocmai se pregateau sa le preschimbe din dolari in aur, exporturile chinezesti in America, companiile si tarile exportatoare de petrol si cateva monede-refugiu, cum sint francul elvetian si lira sterlina. Dar va veni o vreme, peste 5-7 ani, cind americanii insisi nu-si vor mai putea finanta deficitele uriase. Si atunci sa vedem ce se va intimpla cu dolarul… Un comportament si o atmosfera ce seamana cu cele de la caderea imperiului roman. Se astepta un nou Alaric. De data asta va fi chinez.

Toate marile universitati americane au departamente pentru studiul Asiei si al Chinei, in timp ce tot mai multi studenti chinezi invata in America si tot mai multi profesori americani predau in China. Cultura productivista a devenit dominanta si, din acest punct de vedere, altii au de invatat. Blocul A.S.E.A.N si Acordul de la Shanghai devin noile centre de gravitatie ale unei lumi ce vrea sa scape de dominatia americana. Armata chineza se afla intr-un proces accelerat de modernizare, iar rezervele in aur ale FMI au fost reabilitate tot de catre China. In plus, numeroase imprumuturi sint acordate tarilor „prietene”.

Deocamdata, lumea se cam imparte in doua: Rasaritul, incepand cu Rusia si terminand cu Japonia (China a devenit recent principalul sau partener comercial, depasind Statele Unite), incluzind toate tarile din ASEAN si unele tari arabe si africane, sint tot mai dependente si mai apropiate de China, si Apusul, unde S.U.A. domina cealalta jumatate a globului.

Dar lumea se rastoarna din punct de vedere economic, politic si strategic, in plina competitie a mai multor modele de societate, ce va duce la un proces de hibridare a lor. Cum va arata un astfel de hibrid? Nu cred ca mai avem mult de asteptat pana vom afla. Ramane de operat o rasturnare morala. Barack Obama este produsul acestor schimbari, al acestui context. Astazi, intreaga lume, nu doar americanii, nu poate decat sa-si doreasca reusita „socialismului de piata chinez”. In 1979, numai capitalismul putea salva China; in 2009, numai China poate salva capitalismul. Ea si-a parcurs deja jumatatea de drum spre intilnirea cu Occidentul. Va parcurge acesta cealalta jumatate?

Aceasta analiza a fost inspirata de cartea Chinamerica, scrisa de un grup de 25 de autori din intreaga lume, sub coordonarea lui Jean-Louis Chambon, experti reuniti in cadrul Cercului Turgot, universitari, finantisti, directori de intreprinderi si institutii celebre, autori de best-sellers-uri economice, ce analizeaza aspectele geopolitice, miturile si realitatile noii relatii dintre S.U.A. si China. Lucrarea a aparut la Paris, Editura Eyrolles si nu a fost inca tradusa in romaneste, ceea ce speram ca se va intimpla cat mai curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top