Cine este protejata directorului APIA, sefa „din umbra” de la Suceava, creierul din spatele fraudelor uriase cu subventii agricole din fonduri europene

sigla_apia.jpeg

sigla_apiaRelatia „apropiata” dintre directorul general al APIA, Dorel Benu, si directorul adjunct de la Suceava, Delia Moldoveanu, binecunoscuta in institutie, a fost sesizata si in documentele DNA. Femeia care conducea „din umbra” APIA Suceava intretinea bunavointa sefilor din Bucuresti si cu spagi cumparate din banii angajatilor institutiei.

Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este de fapt cea care conduce intreaga institutie, sustin procurorii DNA. Numita in functie cu sprijinul PDL, in 2010, Delia Moldoveanu si-a pastrat postul si sub noua guvernare, datorita sprijinului pe care il are la Bucuresti, asta desi director executiv al institutiei a fost numit, in 2012, un activist PSD Suceava, Eugen Mogos.

Intr-un document din dosar, obtinut de Adevarul, procurorii DNA sustin ca Delia Moldoveanu „conduce in fapt APIA Suceava” si ea „este persoana care gestioneaza din umbra activitatea de acordare ilegala de subventii din fonduri europene”. Totul s-ar fi facut cu stiinta si acordul conducerii centrale a institutiei, femeia „beneficiind de un puternic sprijin de la centru”.

De altfel, procurorii DNA vorbesc despre o relatie foarte apropiata intre Delia Moldoveanu si director general al APIA, iar angajatii de la Suceava spun ca intre cei doi ar fi chiar mai mult decat atat. Astfel, conform documentului citat, Moldoveanu proteja angajatii APIA Suceava „prin influenta si relatia apropiata pe care o avea cu directorul general al APIA Central Bucuresti” si „in mediile de influenta Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale”. spagi pentru Capitala din banii sindicatului Documente din ancheta arata ca Delia Moldoveanu controla inclusiv fondurile Sindicatului Functionarilor Publici din cadrul APIA Suceava.

Potrivit procurilor, directorul adjunct al institutiei si-a facut un obicei sa foloseasca banii sindicatului pentru a cumpara produse alimentare si traditionale specifice Bucovinei „pe care le oferea directorilor de la Bucuresti, in scopul asigurarii protectiei in cazul desfasurarii unor activitati de control”.

1,85 milioane de euro, subventii ilegale pentru parohii si manastiri Cazul a ajuns in atentia DNA dupa ce asociatii de fermieri au sesizat ca o treime din fondurile alocate la nivel national pentru subventii pentru parohii si manastiri au ajuns in judetul Suceava. Mai exact, parohiile si manastirile din Suceava au primit 1,85 milioane de euro din total de 4,9 milioane de euro achitati de APIA in ultimii trei ani. Cea mai mare suma, 150.000 de euro, a incasat-o Manastirea Putna, in timp ce Manastirea Voronet a primit subventii de 10.799 de euro.

In cazul parohiilor, cea mai mare suma a fost incasate de saru Dornei – 33.000 de euro, Frumosu – 26.000 de euro si Ciocanesti – 23.000 de euro. Totul s-ar fi facut cu complicitatea directorului adjunct Deliei Moldoveanu si a sefei Serviciului Autorizare CNDP si ajutoare specifice comunitare din cadrul APIA Suceava, Lya Chiriac. Surse din ancheta au precizat ca in cazul parohiilor si manastirilor 193 de dosare din 2012 si 213 dosare din 2013 au fost avizate la plata desi nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top