Cine fura in Romania?

O anecdota de pe vremea lui Ceausescu spunea ca acesta a intreprins printre altele vizite la camine si cantine studentesti. Discutand apoi cu studentii care s-au plans de numeroase neajunsuri-apa calda lipsa, chiar cea rece, hrana proasta la cantine, mizerie, supraaglomeratie in camere – toate lucruri arhicunoscute, a decis: marirea numarului de studenti in camere, reducerea alocatiei de masa, reducerea programului de apa calda etc.

Intr-o alta vizita facuta la o puscarie unde a aflat de asemenea de aspecte negative-supraglomeratie in celule, hrana si ingrijire medicala proaste, lipsa mijloacelor de informare si distractie etc., Ceausescu a hotarat satisfacerea a cat mai multe  din doleante.

Mirati de atitudinea diferita in cele doua situatii cineva din anturaj si-a luat curajul sa intrebe: „Tovarasu’  cand a fost vorba de studenti din ce era neajuns ati dispus sa se mai ia, iar la puscariasi le-ati satisfacut cele mai multe din doleante?! De ce?”

– „Pai raspunsul este simplu a raspuns Tovarasu’, noi studenti n-o sa mai fim, dar puscariasi…”

Multi ne-am intrebat si continuam sa ne intrebam de ce hotia in Romania este atat de  raspandita si pe de alta parte pare imuna?

Raspunsul incepe cu raspunsul la intrebarea cine si cum fura in Romania?

Pai din ce a reusit presa sa ne ofere (o presa relativ timida de altfel) fura ministrii, (prim-ministrul Radu Vasile declara optimist ca nu mai este ce fura in Romania) dar conform anecdotei s-a dovedit ca exista o varianta optimista: mai este de furat si ministrii au grija sa nu se someze pe aceasta linie. Ultimii pe lista hotilor Remes si Seres . Dar lista e desigur mult mai lunga de n-ar fi sa pomenim de dosarele  „Flota”, „Petrom”, „Romtelecom”, CFR”, „Rompetrol”, „Romsilva”, etc.

Cine fura? Mai toti alesii nostri. Si ce este mai trist si mai deznadajduitor este ca fura legal. Conform anecdotei de mai sus alesii nostri, fie parlamentari, fie alesi locali au grija sa elaboreze asemenea legi care sa le permita fie lor direct, fie „sponsorilor”, sa fure legal averea publica. Legile par special facute sa lase avutul public fara aparare. Printre altele
conflictul de interese este foarte vag definit, ceea ce le lasa camp liber sa abuzeze. Se numesc ei intre ei membri ai CA fara sa aiba nici o competenta, dar pot strange astfel „legal” sume imense ca indemnizatii. Nu mai vorbim de culegerea de informatii din interior oferite contra recompense grase persoanelor interesate. Asa au loc privatizari dubioase pe doi lei de care unii „destepti” beneficiaza. Si apoi ca sa scape de eventuale probleme penale platesc pentru a deveni „imuni”, pentru a-si cumpara un loc de parlamentar.

De aceea parlamentarii nostri se opun atat de vehement reducerii imunitatii la ceea ce este necesar-imunitatea pentru declaratiile politice din Parlament. De aceea Bombonel se agata de imunitate pentru a nu fi adus in fata judecatii pentru putinul facut public, „matusa Tamara” si „blocul Zambaccian”. Desigur mai sunt multe altele dar nici acest putin nu poate trece…

Ce sperante de imbunatatire poti avea cand o cunoscuta judecatoare a intrat in posesia unui apartament in Bucuresti declarand in fals ca nu are locuinta proprietate personala in alta parte? Drept pedeapsa a fost aleasa sefa CSM. Adica a organismului care controleaza pe magistrati. Halal controlor-sef….

Ce sperante sa ai cand un ministru de Justitie face o afacere foarte buna cu o firma de stat vanzandu-i la suprapret o locuinta nenecesara firmei?

Ce speranta sa ai cand un viceprim-ministru, ajuns la aceasta demnitate din proprietar de cofetarii, vinde scump Loteriei romane localuri cumparate anterior foarte ieftin? Si acestea nenecesare Loteriei.

La nivel local primari si consilieri au furat terenuri pe care si le-au atribuit desi n-au avut nici un drept. S-au furat bani europeni deturnati de la destinatia lor (vezi cazul Mischie). Individul Mischie este un analfabet, care din invatator a ajuns la fara frecventa absolvent de istorie si ramas analfabet a avut tupeul sa obtina fraudulos titlu de profesor universitar si prorector la universitatea de stat „C.Brancusi”din Tg.Jiu….

Proverbul spune:”Pestele de la cap se-mpute si de la coada se curata.”
Nu este o creatie recenta. Este sinteza experientei ca de-a lungul timpurilor hotii au fost tratati diferit. Cei mari au furat destul ca sa poata cumpara tot: politie, justitie, protectie politica. Si n-au fost clintiti. Ba chiar sfideaza. Vezi cazul Becali.

Pedepsiti, chiar aspru, au fost mereu cei mici.

Ce putem spera?

Ca intrarea noastra in acest club care este UE va obliga taras-grapis pe legiuitorii si politicienii nostri, oricat nu le-ar conveni sa mearga pe drumul drept.

Poporul este sceptic. De aceea se spune:”Schimbarea domnilor bucuria nebunilor”. Pentru ca noii domnitori trebuiau sa-si cumpere tronul. Si-l cumparau prin noi biruri platite de cei mici. De aceea poporul spera doar la raul cel mai mic. Zicea ca e bine cu paduchii/plosnitele deja pline, ca cele/cei noi sunt flamanzi/flamande si vor suge mai mult.

Asta e!

                 SPECTATOR
 

Romania Reala

Romania Reala

Romania Reala

0 Replies to “Cine fura in Romania?”

  1. destine spune:

    Destine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top