Circa 20% din tinerii care au luat fonduri pentru ferme la tara s-au mutat doar „cu buletinul”

fermier_rosii.jpg

fermier_rosiiAproximativ 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a incepe afaceri cu ferme la tara, in ultimii ani, s-au mutat in mediul rural doar „cu buletinul”, iar de afacere s-au ocupat parintii sau rudele acestora, peste 500 de beneficiari fiind in situatia de a restitui sumele primite.

Directorul adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat ca agentia are „probleme” cu masura 112 privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, deoarece aproape 20 la suta nu au respectat conditiile de mutare propriu-zisa la sate, iar in situatii mai grave nu au respectat planurile de afaceri propuse.

Cu 112, cu instalarea tanarului fermier, avem niste probleme. Pe de o parte nu au respectat toti conditia de a se muta in mediul rural, dovada ca am luat masuri mult mai aspre privind implementarea instalarea tanarului fermier in programul 2014 – 2020. Cam 20 la suta din tineri nu s-au instalat in mediul rural pentru ca au venit din Canada, din America, au stat aici cateva luni, au plecat inapoi, iar de toata treaba aceasta s-au ocupat parintii, fratii, mamele si nu este in regula. Dovada ca nu s-au ocupat ei de afacerea respectiva: foarte multi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, dupa trei ani cand sa se faca a doua plata, s-a constatat ca nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile si cifrele pe care le-au trecut in planul respectiv. Orice abatere de la programul respectiv inseamna ca nu au indeplinit obiectivele respective si ne vedem in situatia nefericita de a nu plati a doua transa, de a recupera obligatoriu prima transa pe care am acordat-o tanarului fermier„, a spus Popa.

Mai multe detalii: www.mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.