Cladirea muzeului de Stiintele Naturii din Tirgu Mures beneficiaza de peste 2 milioane euro pentru reabilitare

Foto1.jpg

Ieri, la sediul Muzeului de stiintele Naturii din Tirgu Mures, a avut loc semnarea contractului de finantare pentru proiectul ”Reabilitarea Muzeului de stiintele Naturii Tirgu Mures”, in valoare totala de circa 11,3 milioane lei. Prin contractul semnat de catre Presedintele Consiliului Judetean Mures, domnul Ferenc Péter, alaturi de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, in prezenta echipei de muzeografi, coordonata de directorul Zoltán Soós, muzeul muresean va beneficia de peste 9,2 milioane lei, fonduri nerambursabile, pentru lucrari de reabilitare si modernizare finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de Investitii 5.1, destinata conservarii, protejarii, promovarii si dezvoltarii patrimoniului natural cultural.

Cladirea in care functioneaza Muzeul de stiintele Naturii a fost construita intre anii 1890-1893, dupa planurile arhitectului budapestan Kiss István, iar lucrarile de constructie au fost coordinate de localnicii Sófalvi József si Soós Pál, festivitatile de inaugurare a muzeului având loc in 27 iunie 1893. La aceasta constructie in stil neoclasicist se remarca frontonul triunghiular decorat cu sculpturi si cele doua nise laterale ce adapostesc câte o statuie ce reprezinta industria si agricultura. Muzeul de stiintele Naturii din Tirgu-Mures detine valoroase colectii de paleontologie, mineralogie, plante inferioare si superioare, nevertebrate, pasari, oua, mamifere, schelete, trofee, totalizând peste 62.000 piese.

”Se implinesc in curând, 124 de ani de când a fost edificat acest muzeu. Noi, locuitorii judetului Mures suntem foarte mândri de acest obiectiv de cultura, deoarece este primul muzeu de acest gen din Transilvania. Aici exponatele sunt prezentate intr-o maniera moderna, pe principii ecologice, cu scopul de a intregi ideea de unitate dintre organism si mediu, si de a constientiza publicul de necesitatea protejarii mediului ambiant. Muzeul nostru detine si unul dintre cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume, iar o sala multifunctionala face din aceasta institutie stiintifica un factor de implicare in aspectele contemporane, fiindca avem aici multe conferinte, simpozioane si intâlniri tematice internationale. Dar tocmai aceasta vechime si importanta acestui obiectiv ne-au facut sa pregatim o cerere de finantare prin programul REGIO, pentru a moderniza muzeul, sa-l transformam intr-o perla a culturii. Folosim resurse europene, dar si aproximativ 2 milioane lei, ca si contributie totala in proiect, la cheltuielile eligibile si neeligibile”, a declarat domnul Ferenc Péter, presedintele CJ Mures.

Reabilitarea muzeului muresean, o cladire monument istoric, cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile alocate prin POR 2014-2020 include, printre altele, restaurarea sculpturilor si a elementelor decorative, precum si reamenajarea salilor de expunere, inclusiv achizitionarea dotarilor pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural mobil. Conform acestui proiect vor fi dezafectate adaugirile insalubre si subpantele create pentru spatii de depozitare, iar incaperile vor fi recompartimentate pentru crearea unor grupuri sanitare noi, adecvate. in partea din spate a cladirii va fi infiintata o centrala termica noua si se va realiza unui spatiu tip sera pentru expunerea in cadru natural. in plus, in exterior vor avea loc amenajari peisagistice, cuprinzând o gradina senzoriala in aer liber si o gradina terapeutica, cu plante aromatice si terasa neacoperita. Data prevazuta pentru finalizarea lucrarilor este 27 martie 2022.

“In ultima perioada am semnat contracte importante la nivel regional pentru valorificarea durabila a patrimoniului natural cultural. Deja sunt contractate peste 100 milioane lei, fonduri nerambursabile, prin 10 cereri de finantare, depuse in cadrul Axei prioritare 5, respectiv a Prioritatii de investitii 5.1 a Programului Operational Regional 2014-2020. Sustinem in continuare procesul de dezvoltare locala, inclusiv prin reabilitarea, conservarea si promovate obiectivelor culturale de valoare. in curând, procesul de contractare a fondurilor europene pe care le gestionam va intra intr-o noua faza, mai accelerata, deoarece la nivelul intregii regiuni, avem depuse aproape 700 de proiecte pe POR 2014-2020, a caror valoare totala este de peste 700 milioane euro. Este nevoie sa ne mobilizam mai bine, noi sa-i sustinem pe potentialii beneficiari, iar acestia sa-si pregateasca bine cererile de finantare, pentru a valorifica resursele nerambursabile de care dispune regiunea in acest exercitiu financiar european”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADRCENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top