Comisarul european Corina Cretu, despre Alianta Vestului: Orasele ar putea sa joace un rol si mai important in felul in care sunt cheltuiti banii politicii de coeziune dupa 2020

comisar_corina_cretu_2018.jpg

Corina Crețu European Commissioner for Regional Policy Visit of EU-funded projects in Alba Carolina fortified citadel with Mircea HAVA, Mayor of Alba Iulia, at Alba Iulia, Romania.

Comisarul european Corina Cretu a declarat ca in viitorul buget european (2021 – 2027) orasele ar putea atrage si mai multe fonduri din politica de coeziune.

„Atat expertii DG REGIO, cat si eu personal consideram ca orasele ar putea sa joace un rol si mai important in felul in care sunt cheltuiti banii politicii de coeziune in perioada de dupa 2020, iar autoritatile locale ar putea sa fie implicate si mai mult in selectarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana”, a spus Corina Cretu.

Declaratia vine pe fondul lansarii de catre primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara a asocierii Alianta Vestului. Cei patru primari au anuntat ca vizeaza realizarea de proiecte comune din fonduri europene in viitorul exercitiu financiar european, 20121 – 2027.

De altfel, Corina Cretu a spus ca in cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020, conform reglementarilor in vigoare, nou infiintata Alianta a Vestului nu poate sa acceseze direct fonduri structurale si de investitii europene.

Coalitia primarilor din Cluj, Timisoara, Oradea si Arad vrea sa atraga fonduri europene in exercitiul bugetar european 2021 – 2027 printr-o noua forma de organizare: investitie teritoriala integrata (ITI). Alianta Vestului va fi infiintata formal in prima parte a lui 2019, dupa votul in consiliul local al fiecarui oras, iar modelul este unul prezent in Romania, in Delta Dunarii, a declarat pentru G4Media.ro primarul Aradului, Gheorghe Falca. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a dat exemplul Poloniei: „Aici s-a reusit atragerea unor sume uriase din fondurile europene pe proiecte regionale”.

Mai mute detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top