Comisarul european Corina Cretu s-a intalnit la Bruxelles cu ministrul Cercetarii si Inovarii, serban-Constantin Valeca

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a avut o intalnire la Bruxelles cu ministrul Cercetarii si Inovarii din Romania, Serban-Constantin Valeca. Cei doi au discutat despre stadiul implementarii proiectelor cu fonduri europene in domeniul cercetarii si inovarii din Romania.

In cadrul intalnirii, inaltul oficial european a salutat alocarea a 60% din Programul Operational Competitivitate catre cercetare si faptul ca, in cadrul Axei Prioritare 1 ,,Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor”, rata de contractare a proiectelor pentru perioada 2014-2020 este de 60%. Totodata, Corina Cretu a amintit faptul ca toate cererile de plata pentru acest domeniu vor putea fi rambursate de catre Comisie doar dupa ce autoritatile de management si control vor fi desemnate la nivel national.

Comisarul european a subliniat necesitatea monitorizarii atente a implementarii proiectelor majore strategice:

,,In cazul tuturor proiectelor, mai ales a celor precum ELI-NP de la Magurele, trebuie sa evitam problemele avute in trecut si sa asiguram o utilizare cat mai eficienta a fondurilor disponibile. Comisia Europeana este pregatita sa ofere asistenta tehnica autoritatilor nationale.”

In cadrul discutiilor, ministrul Cercetarii si Inovarii a prezentat proiectul ALFRED, de cercetare fundamentala, subliniind ca acesta reprezinta o prioritate pentru Guvernul Romaniei.

De asemenea, cu ocazia intalnirii s-a discutat si pe tema salarizarii cercetatorilor romani.

„Comisia Europeana, si eu, personal, am tratat cu maxima atentie aceasta problema si ma bucur ca s-a gasit o solutie pentru a facilita participarea tuturor cercetatorilor din UE la proiectele de cercetare Orizont 2020”, a mentionat comisarul european Corina Cretu.

Context

Fondul European de Dezvoltare Regionala sprijina cu aproximativ 800 de milioane de euro cercetarea romaneasca, prin Programul Operational Competitivitate.

  • ELI-NP este un proiect pan-european in care Romania gazduieste componenta cercetarii fundamentale in domeniul fizicii nucleare, cu o contributie totala a Fondului European de Dezvoltare Regionala de 257 de milioane de euro, din care aproape 117 milioane de euro in perioada 2007-2013 si 140 milioane de euro intre 2014 si 2020;
  • ALFRED este un proiect de cercetare fundamentala ce are ca scop sa dovedeasca viabilitatea reactoarelor rapide cu plumb, ca sursa sustenabila de energie. Bugetul necesar pentru construirea ALFRED este estimat la un miliard de euro. Incluzand toate activitatile de sprijin si infrastructura, bugetul total va fi de aproximativ 1,7 miliarde euro.

Informatii suplimentare:

Portalul de date deschise al Fondurilor structurale si de investitii

Sursa: europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.