Comisia Europeana a adoptat Documentul unic pentru achizitiile publice europene

documente-program.jpg

documente_oficialeNoul „Document unic pentru achizitiile publice europene” (European Single Procurement Document – ESPD) a fost adoptat. Acesta va reduce considerabil sarcina administrativa pentru companiile interesate in a castiga un contract de achizitii publice, in special IMM-uri.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a declarat: „Prin reducerea volumului de documente necesare, ESPD va simplifica procesul de participare a companiilor la procedurile de achizitii publice. Administratiile publice vor beneficia astfel de o gama mai larga de oferte, ce asigura o mai buna calitate si o valorificare eficienta a fondurilor.”

ESPD va permite tuturor companiilor sa transmita electronic o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca indeplinesc criteriile de eligibilitate sau cerintele de capacitate comerciala, urmand ca doar compania castigatoare sa prezinte documentele justificative necesare. Pentru a facilita utilizarea ESPD, este in curs de realizare un sistem gratuit on-line pentru toate statele membre si firmele interesate. Noua procedura va inlocui vechile sisteme, cu diferente semnificative intre statele membre.

Simplificarea procedurilor de licitatie este unul dintre cele mai importante elemente ale reformei achizitiilor publice, ce va intra in vigoare la data de 18 aprilie 2016.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *