Comisia Europeana a aprobat a doua faza a proiectului ELI-NP de la Magurele

download.jpg

Comisia Europeana a aprobat a doua faza a proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se deruleaza la Magurele, in Romania. Astfel, peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regionala sunt alocate continuarii lucrarilor incepute in 2013. ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean in domeniul laserelor de foarte mare intensitate ,,Extreme Light Infrastructure” (ELI), derulat in Romania, Cehia si Ungaria.

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: „ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investitie a UE in infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelentei europene care redeseneaza frontierele cunoasterii prin utilizarea tehnologiei de inalt nivel. Cu ajutorul fondurilor europene, in doar cativa ani, UE va avea o infrastructura si echipamente de cercetare de ultima generatie, iar rezultatele viitoarelor cercetari vor oferi produse si servicii noi, contribuind astfel la dezvoltarea economica a tarii si a invatamantului romanesc.

A doua etapa a proiectului ELI-NP de la Magurele este cofinantata prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020 si presupune finalizarea, pana in 2018, a lucrarilor de constructie, precum si achizitionarea si instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare stiintifica, intre care un sistem laser de mare putere si un sistem de raze gamma.

La inceputul lunii februarie anul curent, comisarul european Corina Cretu a aprobat prima faza a proiectului laserului de la Magurele, ce este cuprinsa pentru finantare in perioada de programare 2007-2013. Valoarea totala a cheltuielilor eligibile pentru prima faza este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regionala.   

Context

ELI este un proiect de cercetare paneuropean, gazduit de Romania, Cehia si Ungaria, al carui scop este sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala, deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul de afaceri. ELI a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI), instrument strategic al UE pentru dezvoltarea integrarii stiintifice a Europei, drept unul dintre proiectele de infrastructura de cercetare prioritare pentru Europa.

Proiectul din Romania, ELI-NP, reprezinta al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere. In aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finantare in valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, in Cehia.   

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top