Comisia Europeana a aprobat proiectele mari de infrastructura finantate prin Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020

phpThumb_generated_thumbnailjpg-4.jpg

Miercuri,14 noiembrie a.c., Comisia Europeana a aprobat cele patru proiecte mari de infrastructura propuse pentru finantare prin Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020. Valoarea totala a acestora este de 40,5 milioane de euro, din care 24,3 milioane de euro reprezinta contributia Uniunii Europene.

Cele patru proiecte sunt:

  1. Infrastructura de comunicatii;
  2. Cooperare Regionala pentru Prevenirea si Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere Romania-Moldova;
  3. Imbunatatirea structurii de operare SMURD;
  4. Reabilitarea si modernizarea birourilor vamale de frontiera de pe granita Romania – Moldova, respectiv birourile vamale Albita – Leuseni, Sculeni – Sculeni si Giurgiulesti – Giurgiulesti.

Proiectul Infrastructura de comunicatii reprezinta continuarea celui din perioada 2007-2013, finantat prin programul trilateral Romania-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibra optica pe ruta Iasi – Chisinau, va fi construit si operationalizat un centru trilateral de politie in Republica Molodva si vor fi interconectate inspectoratele de politie din Republica Moldova.

Proiectul privind structura de operare SMURD reprezinta continuarea finantarii acordate in perioada 2007-2013, prin intermediul caruia au fost puse bazele acestui sistem de interventie in Republica Moldova. In acest caz se are in vedere construirea a 7 piste de aterizare pentru elicoptere – trei in Romania (Iasi, Galati, Botosani sau Vaslui) si patru in Republica Moldova (Chisinau – 2, Balti – 1, Cahul -1), construirea unui poligon de pregatire (Iasi) pentru personalul din serviciile de urgenta din ambele state, respectiv construirea a doua Unitati de Primiri Urgente (Chisinau si Balti – Republica Moldova).

Activitatile proiectelor vor fi realizate in termen de 36 de luni de la data semnarii contractelor de finantare.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top