Comisia Europeana a lansat Raportul de tara 2016

comisia-europeana-romania.jpg

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat, miercuri, in parteneriat cu Ministerul Finantelor Publice, o dezbatere despre raportul de tara privind economia romaneasca, publicat in data de 26 februarie 2016.

Raportul mentioneaza progresele inregistrate de Romania si atrage atentia privind riscurile reprezentate de masurile fiscale si de salarizare luate in afara programului anual de bugetare. Totodata, Comisia Europeana incurajeaza relansarea investitiilor, continuarea reformelor structurale si asumarea unor politici fiscale responsabile, acestea fiind de altfel prioritatile pentru 2016 ale Semestrului european, instrumentul de coordonare la nivel european a politicilor economice nationale. In plus, saptamana aceasta, Comisia Europeana a anuntat iesirea Romaniei din grupul tarilor care inregistreaza dezechilibre macroeconomice.    

 „Cresterea economica in Romania este sustenabila si se bazeaza pe investitii. Rata investitiilor a fost printre cele mai ridicate la nivel european, ajungand la 24,9% din PIB, si ne asteptam sa creasca pe termen mediu. Suntem constienti ca pentru mentinerea acestor tendinte pozitive avem nevoie de continuarea si accelerarea reformelor structurale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.      

„Remarcam cu totii cresterea economica inregistrata de Romania in ultimii ani. Avem de-a face cu o situatie paradoxala: Romania se afla in topul cresterii in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp este si in topul saraciei. Aceasta inseamna ca modelul de crestere nu lucreaza in beneficiul cetatenilor. Comisia Europeana doreste sa se asigure ca evolutia economiei Romaniei este echilibrata, avand drept model de competitivitate calitatea si inovarea in locul costurilor reduse cu forta de munca”,  a declarat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, in deschiderea conferintei.    

Conferinta de lansare a Raportului de tara a oferit posibilitatea participantilor de a discuta si aduna opinii asupra diferitelor aspecte mentionate in document. Aceste opinii vor fi utilizate in elaborarea de catre Comisia Europeana a recomandarilor specifice de tara din luna mai 2016.  

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top