Comisia Europeana anunta masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE

piata_shopping.jpg

piata_shoppingIn contextul restrictiilor impuse de Federatia Rusa asupra importurilor de produse agricole din UE, dupa discutiile de saptamana trecuta din cadrul Comitetului de Management asupra situatiei pietei, Comisia Europeana activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a declarat: „Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe – indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si ​va ​ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila„.

Rusia este principala piata de export pentru mai multe tipuri de fructe si legume, iar interdictia de import a fost anuntata in plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul incepe sa fie simtit pe anumite piete. Fermierii si exportatorii nu si-au putut face planuri care sa ia in considerare embargoul si, in mod clar, nu toti vor gasi la timp suficiente piete alternative.

Context

Produsele vizate de masurile anuntate sunt urmatoarele: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, castraveti, inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii, struguri de masa si kiwi. Pietele pentru aceste produse suntin plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative imediat disponibile.

Masurile exceptionale ce au fost anuntate includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu. Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare. Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane euro.

Situatia curenta de pe piata pentru toate produsele va fi discutata intr-o alta reuniune cu expertii din statele membre si cei ai Parlamentului European, reuniune programata sa aiba loc vineri, 22 august, la Bruxelles.

Comisia Europeana va continua sa monitorizeze evolutia pietelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federatia Rusa asupra produselor agricole si alimentare, in stransa cooperare cu statele membre, si nu va ezita sa sprijine in continuare sectoarele puternic dependente de exporturile catre Rusia sau sa adapteze masurile deja anuntate, daca este necesar.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top