Comisia prezinta un document de reflectie privind o Europa mai durabila pana in 2030

sdg.png

In cadrul dezbaterii privind viitorul Europei, lansata prin Cartea alba a Comisiei din 1 martie 2017, Comisia a publicat un document de reflectie privind o Europa durabila pana in 2030.

Anuntat ca initiativa de raspuns la discursul privind starea Uniunii din 2017 al presedintelui Juncker, documentul de astazi face parte din angajamentul ferm al UE de a actiona pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite, inclusiv ale Acordului de la Paris privind schimbarile climatice. Documentul trece in revista provocarile ample cu care se confrunta Europa si prezinta scenarii ilustrative pentru viitor, urmarind sa orienteze dezbaterea asupra celui mai bun mod de a indeplini aceste obiective si a celei mai bune contributii pe care Uniunea Europeana o poate aduce in acest sens pana in 2030. Pornind de la ceea ce s-a realizat in ultimii ani, scenariile evidentiaza faptul ca sunt necesare actiuni suplimentare pentru ca UE si intreaga lume sa asigure un viitor durabil in interesul bunastarii cetatenilor.

Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei, a declarat: „Dezvoltarea durabila incepe si se termina cu oamenii, aceasta inseamna ca trebuie sa actionam astfel incat economia si societatea noastra sa fie durabile si prospere in acelasi timp. Facem acest lucru pentru a ne putea pastra modul de viata si a imbunatati calitatea vietii copiilor si nepotilor nostri asigurandu-le egalitate, un mediu natural sanatos si o economie prospera, ecologica si favorabila incluziunii. Misiunea noastra este pur si simplu sa facem din planeta noastra un loc sigur pentru toti oamenii. Europa poate si trebuie sa orienteze aceste eforturi.”

Jyrki Katainen, vicepresedinte pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a afirmat: „Durabilitatea face parte din ADN-ul Europei. inseamna sa ne asiguram ca generatiile viitoare vor avea aceleasi oportunitati ca noi sau mai bune, respectand, in acelasi timp, resursele limitate ale planetei noastre. Planul de investitii pentru Europa contribuie la implicarea sectorului privat, iar Planul de actiune pentru finantarea sustenabila faciliteaza crearea unei noi piete pentru investitii durabile. Modernizand societatile noastre intr-un mod favorabil incluziunii, adoptand pe deplin economia circulara si profitand de avantajele noilor tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala, putem depune eforturi pentru a atinge neutralitatea din punctul de vedere al impactului asupra climei si a ne asigura ca planeta noastra este intr-o stare mai buna pentru copiii nostri.”

De-a lungul anilor, UE a devenit un actor de frunte in domeniul durabilitatii, avand cele mai inalte standarde sociale si de mediu si promovand Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si concepte inovatoare precum economia circulara. De la inceputul mandatului sau, Comisia Juncker a integrat in politicile sale prioritatile dezvoltarii durabile.

Cu toate acestea, la fel ca restul lumii, UE se confrunta cu provocari complexe, in continua schimbare si presante, in special in ceea ce priveste datoria sa ecologica si schimbarile climatice, schimbarile demografice, migratia, inegalitatea, convergenta economica si sociala si presiunea asupra finantelor publice. in plus, tentatiile din ce in ce mai pronuntate ale izolationismului si nationalismului reprezinta un semn ca prea multi europeni nu se simt suficient de protejati in aceasta lume in schimbare. Aceste fenomene a caror existenta nu poate fi contestata nu ar trebui sa suscite teama, ci, dimpotriva, ar trebui sa ne inspire sa actionam.

Documentul de reflectie de astazi se concentreaza asupra principalelor fundamente ale politicilor de tranzitie la durabilitate, printre care se numara trecerea de la economia liniara la cea circulara, corectarea dezechilibrelor din sistemul nostru alimentar, adaptarea sectorului energetic, a cladirilor si a mobilitatii la exigentele viitorului si garantarea faptului ca aceasta tranzitie este echitabila si nu lasa pe nimeni in urma. Documentul se concentreaza, de asemenea, asupra factorilor de sprijinire cu efecte pozitive in mai multe sectoare care trebuie sa stea la baza tranzitiei catre o dezvoltare durabila si printre care se numara educatia, stiinta, tehnologia, cercetarea, inovarea si digitalizarea, finantele, stabilirea preturilor, impozitarea si concurenta, comportamentul responsabil in afaceri, responsabilitatea sociala a intreprinderilor si noile modele de afaceri, schimburile comerciale deschise si bazate pe norme, guvernanta si asigurarea coerentei politicilor la toate nivelurile. Documentul se incheie subliniind importanta asigurarii unui model de urmat pentru tranzitia la nivel mondial catre dezvoltarea durabila, intrucat politicile noastre nu vor avea decat un impact limitat asupra planetei daca altii urmeaza politici contrare.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top