Compania de drumuri a scos la licitatie proiecte de 4 miliarde de euro, in 2017

drumuri.jpg

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos anul acesta la licitatie proiecte de circa 4 miliarde de euro, valoare fara precedent in ultimii 27 de ani, informeaza, vineri compania.

Printre cele mai importante proiecte de infrastructura lansate anul acesta in SEAP este Autostrada Sibiu-Pitesti, parte importanta a Coridorului IV Pan-European.

„Cu o valoare insumata de aproape 2,6 miliarde de lei (aproximativ 570 milioane de euro), ofertele pentru loturile 1 si 5 se afla acum in perioada de evaluare, iar anul viitor cele doua obiective urmeaza sa intre in faza de proiectare si executie. CNAIR SA are in pregatire pentru lansarea in licitatie publica si documentatiile pentru proiectarea si executia loturilor 2, 3 si 4 ale acestei autostrazi, de o importanta majora pentru economia Romaniei. Cu un cost estimat de 3,3 miliarde de euro, autostrada Sibiu-Pitesti va completa Coridorul Pan-European, care tranziteaza Romania”, precizeaza compania de drumuri.

Un alt proiect important este noua Autostrada de Centura a Capitalei, care va intra anul viitor in faza de proiectare. Obiectivul a fost scos la licitatie publica anul acesta. Sectorul de Sud, cu o lungime de 51 de km si o valoare totala de peste 2, 6 miliarde de lei (aproximativ 580 milioane de euro), face parte din noul Inel de Centura a Capitalei si va fi similar proiectelor destinate fluidizarii circulatiei in zona metropolelor europene.

Pentru proiectarea si executia celor aproximativ 60 de kilometri ai autostrazii Suplacu de Barcau – Bors, contractele au fost de asemenea lansate in licitatie publica. Constructia celor trei loturi, cu o valoare insumata de aproximativ 991 milioane de lei (circa 220 milioane de euro), poate incepe anul viitor, dupa semnarea contractului si dupa parcurgerea perioadei de proiectare. Segmentul Suplacu de Barcau – Bors face parte din Autostrada Transilvania si urmeaza sa asigure legatura dintre Vestul Romaniei si Ungaria, prin Vama Bors.

CNAIR a mai scos la licitatie anul acesta proiectarea si executia celor 4 loturi ale Drumului Expres Craiova- Pitesti, cu o lungime totala de 121 km si o valoare insumata de aproximativ 3,76 de miliarde de lei (circa 820 milioane de euro). „Proiectul, care are o deosebita importanta pentru dezvoltarea economica a zonei de sud a Romaniei, urmeaza sa intre de asemenea in faza de proiectare, anul viitor. Ofertele pentru cele 4 loturi ale drumului expres Craiova-Pitesti se afla in acest moment in faza de evaluare”, se mai arata in comunicatul CNAIR.

Podul suspendat peste Dunare de la Braila, pentru care se asteapta deja desemnarea unui antreprenor, reprezinta cel mai complex proiect de infrastructura lansat in ultimii 27 de ani in Romania. Dupa ce va fi construit, Podul suspendat de la Braila se va numara printre primele cinci poduri din Europa ca deschidere centrala (1.120 de metri). Cu o valoare de aproape 2 miliarde de lei (aproximativ 500 de milioane de euro), acest obiectiv are alocata o perioada de proiectare de 18 luni, dupa semnarea contractului.

Tot anul acesta a fost lansata licitatia pentru Varianta de Ocolire a municipiului Bacau, cu o valoare de 774 de milioane de lei (aproximativ 160 milioane de euro), proiect a carei constructie ar putea fi reluata anul viitor.

Printre obiectivele de infrastructura pentru care CNAIR SA a scos la licitatie anul acesta contracte de proiectare si executie se mai afla Varianta de Ocolire Timisoara Sud, largirea la 4 benzi a DN7 (Baldana – Titu) si Varianta de Ocolire a Municipiului Barlad. Valoarea totala a acestor proiecte, care anul viitor vor intra in faza de proiectare si de executie, dupa caz, atinge 740 milioane lei (aproximativ 160 milioane euro).

La aceste proiecte se adauga alte obiective de investitii importante lansate in licitatie publica anul acesta, printre care modernizarea Centurii Capitalei pe sectorul DN 2 – A2 si constructia pasajelor de la Mogosoaia, Berceni si Oltenita.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top