Compania Nationala a Uraniului va primi un ajutor de stat de 62 de milioane de lei

euro.jpg

Ministerul Energiei este autorizat sa acorde un ajutor pentru salvare, in limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioada de 6 luni Companiei Nationale a Uraniului — S.A., care se confrunta cu dificultati economico-financiare majore. Masura a fost luata printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern.

Imprumutul se va acorda ulterior emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene, sub forma de imprumut, in doua transe: 47,2 milioane de lei si 14,8 milioane de lei, pe baza unei analize economico-financiare. Finantarea ajutorului de stat se asigura de la buget, prin bugetul Ministerului Energiei.

Potrivit actului normativ, statul roman notifica la Comisia Europeana planul de restructurare in termen de sase luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transforma in ajutor de stat de restructurare care va fi implementat cu respectarea normelor nationale si ale Uniunii Europene in materie de ajutor de stat. Pe baza acestui plan de restructurare, Ministerul Energiei, la solicitarea Companiei Nationale a Uraniului — S.A., prelungeste perioada de acordare a imprumutului, conform planului de restructurare, in aceleasi conditii de dobanda si garantii, prin act aditional la conventia de imprumut, pana la data aprobarii de catre Comisia Europeana a planului de restructurare.

Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeana in data de 8 septembrie 2016 cu privire la acordarea unui ajutor de stat pentru salvare Companiei Nationale a Uraniului SA.

CNU are ca obiect principal de activitate exploatarea zacamintelor de uraniu, prelucrarea minereurilor rezultate in urma exploatarii, obtinerea de concentrate tehnice de uraniu, octoxid de uraniu (U3O8) si rafinarea acestora. CNU are competenta tehnica si profesionala de a efectua activitati miniere privind resursele/rezervele de uraniu indigene.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.