Compania te poate ajuta sa-ti duci copilul la cresa, pe tichet

copii.jpg

Tichetele de cresa sunt o solutie pentru parintii ocupati, angajatorii lor putand sa plateasca lunar pana la 400 de lei pentru a-i pastra la birou. Expertii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar, explica mecanismul: cine primeste aceste tichete, cine le acorda si cine suporta costurile.

Daca sunteti proaspat parinte si ati hotarat sa va intoarceti la serviciu, deci nu urmeaza sa beneficiati de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap, atunci puteti primi tichete de cresa.

Tichetele se acorda pentru fiecare dintre copiii naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, incredintat in vederea adoptiei sau dat in plasament, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, cu exceptia celor dati in plasament la asistentul maternal profesionist si a celor pentru care s-a dispus masura plasamentului de urgenta.

Angajatorul, impreuna cu organizatiile sindicale, hotarasc valoarea lunara a tichetelor de cresa in limita a 400 de lei, suma stabilita prin ordinul 821/2012.

Valoarea nominala inscrisa pe tichete poate fi de 10 lei, un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

Tot angajatorul stabileste criteriile de selectie a salariatilor care primesc tichete de cresa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, precum si criteriile si perioadele pentru care salariatii nu vor primi tichete de cresa.

Cine suporta costurile

Pentru angajatori, tichetele de cresa reprezinta cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata. „Angajatorii suporta din cheltuieli proprii pretul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta. De asemenea, suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral de catre angajator. Tichetele de cresa sunt exceptate de la plata tuturor contributiilor sociale, iar din iulie 2010 sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit„, explica specialistul Accace.

Documente necesare parintilor

Pentru a primi tichete de cresa, salariatii trebuie sa intocmeasca o cerere, sa aduca actul doveditor eliberat de cresa la care este inscris copilul, o declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza deja de tichete de cresa si nici de concediul si de indemnizatia de crestere a copilului, livretul de familie, precum si alte documente solicitate de angajator, in functie de regulamentul intern.

In cazul in care angajatul caruia i s-au distribuit tichete de cresa nu a prezentat angajatorului informatiile privind prezenta copilului la cresa, in scris cu confirmarea cresei, potrivit prevederilor legale, angajatorul va recupera din drepturile salariale cuvenite angajatilor respectivi contravaloarea tichetelor de cresa acordate suplimentar, inclusiv pretul imprimatelor acestora, corespunzator cu numarul de zile absente din luna in care copilul nu a mers la cresa.

Angajatii trebuie sa solicite in scris cresei actul doveditor care atesta inscrierea copilului. „In cerere salariatul va preciza datele de identificare ale angajatorului, precum si datele de identificare ale unitatii emitente de tichete de cresa de la care angajatorul le achizitioneaza. Dupa caz, angajatorii pot stabili ca cererile adresate cresei sa fie intocmite si transmise de catre angajatori si nu de salariati.

Tichetele de cresa sunt acordate in baza Legii 193/2006 de catre regiile autonome, societatile si companiile nationale, societatile comerciale, institutiile din sectorul bugetar (indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii), institutiile financiare si cele de credit, organizatiile cooperatiste, societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica, organizatiile nonprofit, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca.

Valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa se indexeaza semestrial cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica.

Legea prevede faptul ca acordarea altor tipuri de tichete, de pilda tichete cadou, nu exclude acordarea concomitenta si a tichetelor de cresa pentru acelasi angajat.

Ce optiuni au parintii

Despre optiunile parintilor carora le este dificil sa decida intre a ramane acasa cu bebelusul si a se intoarce la serviciu, vorbeste specialistul Accace, Angelica Ene.

In prezent, din punct de vedere financiar, legislatia favorizeaza persoanele care opteaza pentru concediu de ingrijire a copilului in varsta de pana la 1 an (cele care au inclusiv dreptul la tichete de cresa)„, spune Angelica Ene, Payroll Accountant la Accace Romania.

Concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 1 an presupune o indemnizatie de 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, ce nu poate fi mai mica de 600 de lei sau mai mare de 3400 lei.

Parintele are posibilitatea de a beneficia de concediu fara plata pentru restul perioadei pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, precum si posibilitatea de a reveni la serviciu inainte de incheierea perioadei de 1 an, caz in care primeste un stimulent de insertie de 500 de lei pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

In schimb, concediul pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani presupune o indemnizatie de 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, de minimum 600 de lei si maximum 1200 de lei, fara posibilitatea de a reveni inainte de expirarea celor 2 ani, implicit fara posibilitatea de a obtine stimulentul de insertie.

Practic, angajata scuteste banii pe care i-ar fi cheltuit cu angajarea unei bone, de exemplu, si are o motivatie in plus sa se intoarca la munca (pe langa motivatiile oferite de lege). Este o alternativa buna pentru persoanele care nu au in grija cui sa lase copilul, dar si pentru persoanele care se confrunta cu dificultati financiare si sunt nevoite sa se intoarca la serviciu mai devreme„, adauga specialistul Accace.

Sursa: ACCACE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top