Conditii favorabile pentru investitiile in pomicultura in noua sesiune pentru obtinerea finantarilor nerambursabile

pomicultura-subventii.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste in sesiunea de cereri de proiecte solicitari de finantare pentru submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, precum si pentru alte tipuri de investitii in agricultura si in activitati non-agricole.

Alocarea disponibila in aceasta sesiune pentru submasura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul national si de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunarii).

„Ghidul solicitantului a suferit mai multe modificari care au avut in vedere in primul rand nevoile concrete ale beneficiarilor. AFIR nu a putut si nu poate exista in absenta celor care vor sa implementeze proiecte cu finantare europeana. De aceea, rolul nostru, a celor care lucram la AFIR, este in primul rand acela de a sprijini beneficiarii, fapt inteles foarte clar si asumat de toti angajatii.
Beneficiarul de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala este, fara doar si poate, cel mai important element din activitatea Agentiei” , a tinut sa precizeze Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Fondurile nerambursabile pot fi obtinute de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, de societati comerciale, precum si de forme asociative, pentru reconversia plantatiilor existente, infiintarea de plantatii pomicole, infiintarea si modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar si proiectele de investitii pentru infiintarea, extinderea si modernizarea sistemelor de depozitare, conditionare, ambalare si a unitatilor de procesare la nivelul exploatatiei, precum si pentru alte tipuri de investitii identificare ca necesare pentru imbunatatirea performantei economice a fermelor.

O noutate importanta priveste posibilitatea cresterii intensitatii sprijinului nerambursabil cu pana la 90% pentru componenta de procesare si comercializare la nivelul fermei. Una dintre conditii este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi conditionate/ procesate/ comercializate sa provina din exploatatia proprie.

O alta modificare aplicabila in aceasta sesiune, ca urmarea a modificarii PNDR 2020, prevede ca pentru speciile nuc si alun poate fi utilizat si material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara.

„Mai mult de 25% din proiectele depuse pe pomicultura in sesiunea trecuta au fost pentru nuc si alun. Agentia era in postura in care trebuia sa aplice o prevedere cu caracter general unei situatii particulare – si anume imposibilitatea potentialilor beneficiari de a gasi in Romania specii de alun si nuc din categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara. De aceea aceasta modificare este, din punctul meu de vedere, pe cat de solicitata de beneficiari si de importanta, pe atat de fireasca.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.

Incepand cu aceasta sesiune, se accepta cultivarea mai multor specii in spatii protejate. Daca in sesiunile trecute se acceptau doar capsuni, acum se finanteaza si cires si arbusti fructiferi. Practic, orice specie pentru care exista tehnologie de cultivare in spatii protejate este acceptata ca investitie eligibila pentru finantare prin PNDR.

Solicitantii vor putea beneficia de un criteriu de selectie nou, si anume, acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare in domeniul proiectului.
Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana in data de 31 iulie 2017, ora 16:00 sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR” in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top