Consiliul Judetean Bihor pregateste depunerea proiectului unui parc stiintific spre finantare europeana

proiecte-europene.jpg

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Ioan Mang si rectorul Universitatii Oradea, Constantin Bungau, au prezentat pe 14 decembrie proiectul ‘Parcului stiintific si tehnologic Bihor’, ce urmeaza sa fie depus spre finantare la ADR Nord-Vest, dupa ce va fi aprobat in urmatoarea sedinta a deliberativului judetean.

„Este un proiect important pentru noi, pentru Oradea, pentru Bihor, in ultima instanta pentru Romania. Parcul se infiinteaza in scopul utilizarii activitatii de cercetare si aplicarii tehnologiilor avansate in economie si in scopul cresterii participarii institutiilor de invatamant superior acreditate si a unitatilor de cercetare-dezvoltare in procesul de dezvoltare economico-sociala prin stiinta si tehnologie. Chiar zilele acestea, Universitatea din Oradea a aparut intr-un clasament al cercetarii din universitatile romanesti pe locul sapte. Il felicit pe domnul rector, pentru ca in universitate se realizeaza activitate de cercetare, acest parc urmand sa puna in valoare o parte din cercetarea din universitate, in beneficiul unitatilor economice din judetul Bihor, in primul rand”, a declarat, in conferinta de presa, vicepresedintele Ioan Mang. Consiliul Judetean va asigura constructia infrastructurii, terenul necesar si jumatate din valoarea proiectului.

Parcul stiintific si tehnologic va cuprinde o cladire de birouri, 42 de laboratoare si spatii pentru organizarea de evenimente, in care se vor desfasura activitati de cercetare si transfer tehnologic al rezultatelor, cu scopul de a le valorifica in activitati economice.

Constructia ar urma sa aiba o suprafata desfasurata de circa 6.000 mp si va fi construita in Oradea, str. Ceyrat, nr. 4, in spatele Facultatii de stiinte Socio-Umane.

Rectorul Bungau a mentionat la randul sau paleta diversa a specializarilor de inovare din universitate si faptul ca aici se afla multi cercetatori care lucreaza in domenii foarte solicitate in prezent la nivel european. Serviciile de transfer tehnologic ale universitatii catre agentii economici vor viza cateva domenii de specializare inteligenta. „In proiect sunt incluse domeniile: eco-nanotehnologiile si materialele avansate; tehnologiile informationale si de comunicatii; spatiu si securitate; sanatate; bioeconomie; energie, mediu, schimbari climatice. Noi putem sa acoperim toate aceste domenii si are activitate si de transfer tehnologic si de inovare in aceste domenii. Va rezulta o entitate care va genera servicii cu valoare adaugata foarte mare pentru judetul Bihor. Si sper ca pe viitor, indiferent de cine va guverna judetul, daca va functiona foarte bine acest parc, sa mai infiintam tot la cinci ani un astfel de parc, unde se va produce doar inovare”, a spus Constantin Bungau.

Proiectul de investitie va intra pe ordinea de zi de marti, 18 decembrie, a Consiliului Judetean, intrucat va trebui depusa documentatia catre ADR Nord-Vest, in scopul finantarii. Proiectul a trecut de prima faza, in care a fost declarat eligibil. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ sapte milioane de euro, din care jumatate va fi suportata din bugetul CJ Bihor, restul finantarii fiind asigurate din Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 1.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top