Constantin Birca (APIA): In sectorul legume-fructe, principala problema este asocierea fara de care nu se obtin fonduri

piata_shopping.jpg

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Constantin Birca, a declarat, joi, la Craiova, la o intalnire cu producatori agricoli din Dolj, ca in sectorul legume-fructe, principala problema este asocierea legumicultorilor in cooperative, in grupuri de producatori, organizatii de producatori, fara de care nu se pot obtine fonduri europene pentru acest sector.

„Cred ca exista o bariera mentala peste care nu putem trece cu usurinta, dar ar trebui sa facem tot ceea ce ne sta in putinta sa reusim sa intelegem macar ca fara a ne constitui in cooperative, grupuri de producatori si organizatii de producatori, nu putem sa avem pretentia sa obtinem fonduri europene cel putin daca ne referim strict la acest sector. Din 2007 s-au facut tot felul de discutii pe aceasta tema in bazine legumicole, iar rezultatul este ca din 2008 s-au constituit 35 de grupuri de producatori, care au fost sustinute cu bani atat din fonduri europene, cat si din bugetul national. Aceste 35 de grupuri de producatori au primit bani pentru a putea functiona, pentru a-si plati chiriile, pentru sediul pentru dotare cu calculatoare, autoturisme si alte plati de functionare. Nu au fost bani putini, dar nu toate cele 35 de grupuri de producatori s-au transforma,t asa cum ar fi fost normal, in organizatii de producatori. Astazi avem la nivel national 24 de organizatii de producatori. Multe, putine, astea sunt, dar ca sa primeasca bani de la UE trebuie sa depuna la APIA un program operational si nu toate cele 24 de organizatii fac acest lucru”, a spus Barca la Craiova, unde a participat la un seminar cu potentialii beneficiari ai Masurilor de piata in sectorul legume-fructe si vie-vin desfasurata la sediul Consiliului Judetean Dolj.

Acesta a subliniat ca pentru asocierea in cooperativa, in grup de producatori, in organizatii de producatori, trebuie indeplinite doua conditii: sa fim minim 5 legumicultori, iar valoarea productiei comercializate sa fie de minim 1 milion de lei, adica cei 5 membri trebuie sa puna in comun productia si sa o vanda „unde considera si unde reusesc”.

Intalnirea cu producatorii agricoli organizata la Craiova face parte dintr-o campanie de informare si diseminare a informatiilor organizata la nivelul Ministerului Agriculturii in vederea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor UE alocate Romaniei pentru agricultura. „Daca ne referim la sectorul legume-fructe, trebuie sa intelegem odata ca trebuie sa ne asociem, pentru ca singuri nu putem absorbi fondurile europene: sa ne asociem in cooperative, grupuri de producatori, organizatii de producatori, astfel vom putea sa beneficiem de banii pusi la dispozitie de UE. APIA absoarbe anual peste 2,6 miliarde euro. Sunt bani foarte multi care sunt absorbiti pe doua paliere: prin intermediul platilor directe si al masurilor derulate prin Directia masuri de piata si comert exterior. Pentru sectorul legume-fructe si vie-vin, din 2007 am avut la dispozitie un plafon de 45 milioane euro, bani pe care i-am absorbit in totalitate si prin acest program national suport 2014-2018, din 2015 planul crescut la 47,7 milioane euro, dar au aparut probleme legate de absorbtie care nu mai este de 100%”, a mai spus directorul adjunct al APIA.

Potrivit sursei citate, Programul National de Sprijin (PNS) 2014-2018 cuprinde patru masuri principale: reconversia plantatiilor vitivinicole, masura de investitii in acest sector, masura de promovare si de asigurare a recoltei de struguri, iar la nivelul judetului Dolj exista un potential vitivinicol de 11.000 ha, dar suprafata care a facut obiectul masurii de restructurare/reconversie nu depaseste cu mult 500 ha. Birca a precizat ca la nivel national, in sensul ca potentialul vitivinocol este de 182.000 ha (aici sunt cuprinse si viile care nu pot face obiectul restructurarii/reconversiei, pentru ca sunt cele din curtile oamenilor si exista si alte criterii – se face pe o suprafata de minim 0,5 ha, iar parcela sa nu fie mai mica de 0,1 ha) din care a facut obiectul masurii de restructurare/reconversie, adica au fost infiintate vii tinere 26.000 ha.

Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat ca in zona de legumicultura in Dolj exista localitati intregi cu o traditie foarte buna in domeniu, dar nu s-a ajuns la o situatie in care sa se poata spune ca pot trai din aceasta activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top