Consultant fiscal: Noul sistem de TVA cu plata defalcata este complicat. Ordonanta introduce un numar mare de contraventii pentru cei care gresesc procedura

54191004-l.jpg

54191004 - close-up of businessman calculating tax in office

Noul sistem de TVA cu plata defalcata este complicat si dubleaza numarul de operatiuni bancare ale platitorilor de TVA. Pe de alta parte, ordonanta introduce un numar foarte mare de contraventii pentru cei care gresesc procedura, a explicat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal Adrian Benta.

Executivul a adoptat saptamana aceasta o ordonanta prin care se introduce obligativitatea platii defalcate a TVA incepand cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA avand obligatia de a detine si gestiona un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA aferente operatiunilor taxabile (achizitii de bunuri/servicii, livrari de bunuri/prestari servicii).

”Masura este in avantajul contribuabililor corecti, care isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat, intrucat va contribui la reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea acelor contribuabili care nu isi platesc datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, se arata in comunicatul de presa al guvernului.

Insa, consultantul fiscal Adrian Benta a declarat, pentru MEDIAFAX, ca noul sistem de TVA cu plata defalcata este unul complicat ce dubleaza numarul de operatiuni bancare ale platitorilor de TVA si implementarea sistemului va consuma foarte multe resurse financiare si resurse umane. Pe de alta parte acesta este sistemul este experimental, deoarece nicaieri in Europa nu s-a implementat un astfel de sistem care sa fie obligatoriu pentru toate persoanele impozabile din perspectiva TVA.

“Raportandu-ne la diverse discutii de lucru si analize efectuate cu specialisti in fiscalitate si contabilitate, parerile unanime sunt ca se va bloca sistemul si consecintele cele mai grave sunt suportate tot de contribuabilii cinstiti. Pe de alta parte este vorba despre introducerea unui numar foarte mare de contraventii calculate ca procent din sumele asupra carora s-au identificat diverse erori. Pentru unele contraventii considerate mai grave amenda este si la 50% din suma de TVA pentru care s-a gresit procedura, procent ce, in opinia mea, devine deja o confiscare si nicidecum o sanctionare a unei fapte ce nu reprezinta infractiuni”, spune Adrian Benta.

Consultantul fiscal arata ca, in ciuda faptului ca s-au prevazut unele facilitati acordate doar la societati si nu si la PFA urile platitoare de TVA, este de asteptat ca un numar foarte mic de contribuabili sa opteze pentru aplicarea acestui sistem in perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2017. De asemenea, este posibil ca sa se proroge termenul de intrare in vigoare obligatoriu pentru toate persoanele impozabile de la 1 ianuarie 2018.

Sursa: MEDIAFAX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top