Consultare publica: 12 intrebari pentru viitorul Europei

viitorul_europei-1.jpg

In 9 mai, de Ziua Europei, Comisia Europeana lanseaza o consultare publica online adresata tuturor europenilor, in care acestia sunt intrebati in ce directie doresc sa se indrepte Uniunea Europeana. O initiativa unica, ce face parte din dezbaterea mai larga privind viitorul Europei, consultarea a fost pregatita de un grup de 96 de cetateni din 27 de state membre, reunit la Bruxelles pentru a stabili intrebarile adresate concetatenilor lor.

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Avand in vedere apropierea alegerilor europene, a venit momentul sa hotaram ce ne dorim de la Uniunea Europeana formata din 27 de state membre. Orice s-ar intampla, un lucru e sigur: Europa pe care ne-o dorim trebuie sa fie o Europa construita de cetatenii sai. Sondajul pe care il lansam adreseaza tuturor europenilor intrebarea: Ce viitor ne dorim pentru noi, pentru copiii nostri si pentru Uniunea pe care am construit-o? A venit momentul ca europenii sa isi faca auzita vocea, clar si raspicat, atat in legatura cu chestiunile care ii privesc, cat si in legatura cu ce asteapta de la conducatorii lor in aceasta privinta.”

Este prima data cand Comisia convoaca un grup de reprezentanti ai cetatenilor care sa redacteze textul unei consultari publice. 96 de europeni au venit, asadar, in datele de 5 si 6 mai, la Bruxelles, unde au redactat impreuna un sondaj online alcatuit din 12 intrebari. Reuniunea a fost gazduita de Comitetul Economic si Social European. Acest exercitiu unic de democratie participativa demonstreaza faptul ca cetatenii se afla intr-adevar in centrul discutiei privind viitorul Europei.

Initiativa se inscrie, de altfel, in contextul dezbaterii in curs privind viitorul UE27 care a fost lansata in data de 1 martie 2017, odata cu Cartea alba a Comisiei pe aceasta tema.

Consultarea online se va desfasura, de asemenea, in paralel cu dialogurile cu cetatenii in curs, organizate de Comisie si de statele membre. Din 2012 pana acum s-au desfasurat aproape 700 de astfel de dezbateri publice interactive in 160 de orase, iar Comisia va intensifica frecventa acestora pana la alegerile europene din mai 2019, propunandu-si sa organizeze alte 500 de evenimente de acest tip.

In completarea activitatii Comisiei in acest sens, guvernele nationale organizeaza acum dialoguri cu cetatenii in toate statele membre, in urma unei initiative a Frantei, care a fost sustinuta de sefii de stat sau de guvern ai viitoarei UE27. Comisia impartaseste cu statele membre beneficiile experientei sale.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top