Contestatii pentru fondurile de max. 100.000 Euro de la stat pentru fabricute private

bani-1.jpg

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, prin Directia de Antreprenoriat si Programe pentru IMM, a inceput, de miercuri, 25 octombrie 2017, sa trimita scrisorile de respingere unor firme aplicante in Programul Microindustrializare 2017, prin care statul spune ca ofera fonduri nerambursabile de maximum 450.000 de lei (aproape 100.000 de euro) unor mici fabrici private, aceastea putand sa depuna contestatii.

Scrisorile de respingere, care le vor fi transmise firmelor pe e-mail, vor contine si motivele care au condus la respingere in cadrul Programului national multianual de microindustrializare.

”Rugam aplicantii sa verifice adresele de e-mail de corespondenta mentionate in cadrul planurilor de afaceri electronice atat in rubrica de inbox cat si cea de spam. Mentionam ca termenul de contestare a respingerii este de 10 zile din momentul transmiterii scrisorii de respingere” – subliniaza ministerul, intr-un anunt oficial.

Potrivit sursei citate, contestatia se formuleaza in scris si va cuprinde:

  • datele de identificare a operatorului economic;
  • obiectul contestatiei, motivele de fapt si de drept si dovezile pe care se intemeiaza;
  • semnatura reprezentantului legal.

Termenul de solutionare este de 10 zile de la data primirii contestatiei.

Alocatia financiara nerambursabila (AFN) prevazuta pentru firmele selectate in programul Microindustrializare este de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma ar urma sa acopere cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, in limita valorilor maxime prevazute pentru fiecare cheltuiala eligibila.

Astfel, antreprenorul va trebui sa suporte in final o contributie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adaugata la inreaga valoare a proiectului va fi suportata de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, daca are cod de TVA).

De asemenea, beneficiarul selectat efectueaza cheltuielile, iar statul ii deconteaza ulterior costrurile eligibile, in limita ajutorului nerambursabil obtinut in program. Antreprenorii vor putea lua si credite de la banci partenere in program, cu garantii, iar comisionul catre Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, daca este prevazut in planul de afaceri.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017 a Bugetului de Stat pe anul 2017, este de 74.359.000 lei.

In perioada 21 august 2017 – 1 septembrie 2017, in programul Microindustrializare au depus dosare 933 de aplicatii, din care 188 de planuri de afaceri au intrat pe locuri care prind bani din bugetul alocat.

Potrivit datelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, 232 de aplicanti au avut punctaj maxim, de 100 p, la evaluarea automata a planurilor de afaceri, ceea ce inseamna ca primii 188 dintre ei s-au clasat pe locurile finantabile, iar 44 de aplicanti cu unctaj maxim raman in asteptare. Prin urmare, cei cu mai putin de 100 de puncte NU vor primi finantare.

Varsta medie a antreprenorilor care s-au inscris la Microindustrializare 2017 este de 45,7 ani, 72,94% fiind barbati.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top