Cooperare europeana si internationala – proiecte EUREKA Traditional (Network), Eureka-Cluster, Eurostars

conditii.jpg

Scopul este sustinerea participarii companiilor din Romania, in parteneriat cu organizatii de cercetare, la programe internationale de cercetare care faciliteaza mobilitatea cercetatorilor, circulatia ideilor si a cunostintelor, accesul la retele transnationale de colaborare.

Status: ACTIV
Depunere pana la: regim continuu
Sume: 2016: 3.400.000 lei
2017: 7.270.399 lei
2018: 20.164.097 lei

Obiectiv

Initiativa EUREKA are ca obiectiv principal facilitarea dezvoltarii de proiecte internationale pentru companiile din Romania in colaborare cu alte state membre EUREKA.
La nivel national se urmareste realizarea urmatoarelor obiective:

  • stimularea companiilor romanesti, in special IMM-uri pentru patrunderea pe piata internationala si europeana cu produse, servicii si tehnologii inovatoare;
  • stimularea IMM-urilor ce au profil si / sau productie inovativa;
  • intarirea colaborarii intre IMM-uri si organizatii de cercetare din Romania (institute de cercetare, universitati) in parteneriat cu entitati similare din statele initiativei EUREKA.
  • stimularea performantelor tehnologice si economice prin finantarea acelor entitati care au capacitatea de a transforma idei in produse, servicii si tehnologii inovatoare cu potential de piata real;
  • realizarea de catre operatorii economici a unor produse, servicii si tehnologii noi, care au la baza rezultate ale cercetarii si care prezinta potential de exploatare comerciala pe piata interna si internationala;
  • stimularea IMM-urilor de a considera inovarea drept o strategie de dezvoltare, atat prin dezvoltarea de capacitati proprii de cercetare, cat si prin accesarea facilitatilor experimentale disponibile in entitatile de cercetare din Romania;
  • sustinerea cooperarii dintre industrie si organizatii de cercetare, astfel incat acestea sa colaboreze in toate etapele, respectiv: idee, concept, proiectare, model experimental, prototip, testare, proiectare tehnologica, productie de serie, promovare, marketing si vanzare de produse inovative cu valoare adaugata mare;
  • intarirea si consolidarea capacitatii de inovare a intreprinderilor pentru crearea de noi produse, servicii si tehnologii bazate pe valorificarea rezultatelor cercetarii.

Tipuri de proiecte

Proiectele EUREKA sunt de urmatoarele tipuri:
– Proiect EUREKA Traditional (Network);
– Proiect EUREKA Cluster;
– Proiect Eurostars.

Durata proiectelor

Pentru cele trei tipuri de proiecte EUREKA durata este de maxim 36 luni. La aceasta durata se adauga o perioada de monitorizare a efectelor economice de pana la 36 de luni.

Finantarea nationala a proiectelor EUREKA

Finantarea proiectelor EUREKA se face in fiecare tara participanta prin programe nationale sau prin finantare integrala din surse proprii ale participantilor in proiect.

In Romania, finantarea nationala se face in cadrul Programului Cooperare Europeana si Internationala – PNCDI III, in urma selectiei, in regim de competitie pentru proiecte EUREKA Traditional si proiecte EUREKA Cluster, in limita bugetului anual alocat acestor tipuri de proiecte.

Finantarea de la bugetul de stat a proiectelor este:

  • maxim 500.000 lei / an / proiect EUREKA Traditional (Network), pe baza acorduluide parteneriat, a statutului de proiect EUREKA si a selectiei in urma unei sesiuni de evaluare nationala;
  • maxim 700.000 lei / an / proiect EUREKA Cluster, pe baza acordului de parteneriat, a adresei oficiale de la Secretariatul clusterului care dovedeste ca proiectul a fost propus pentru finantare si a selectiei in urma unei sesiuni de evaluare nationala;
  • maxim 700.000 lei / an / proiect Eurostars, pe baza acordului de parteneriat european si adresa oficiala de la Secretariatul Eurostars, care atesta faptul ca proiectul a fost aprobat pentru finantare.

Finalizarea proiectului este urmata de o perioada de raportare a efectelor economice din surse proprii, confirmand introducerea in fabricatie, punerea in functiune, operarea, aplicarea produselor, serviciilor si tehnologiilor rezultate. Contractorii vor raporta veniturile obtinute prin comercializarea produselor, serviciilor si tehnologiilor rezultate sau valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Proiectele se finanteaza pe tipuri de activitati, aplicandu-se cotele de finantare in conditiile reglementate de Schema ajutorului de stat aprobata prin Decizia presedintelui ANCSI nr. 9281/13.08.2015, pentru fiecare beneficiar din consortiu.

Bugetul alocat subprogramului 3.5 „Alte initiative si programe europene si internationale”- proiecte EUREKA Traditional (Network), EUREKA-Cluster, Eurostars se prezinta altfel:
– 2016: 3.400.000 lei;
– 2017: 7.270.399 lei;
– 2018: 20.164.097 lei.

Criterii de eligibilitate pentru participantii din Romania

Participanti eligibili:

In cadrul proiectelor Eureka, coordonatorul roman al proiectului este o intreprindere mica, mijlocie sau mare cu activitate principala sau secundara de cercetare. Ca si partener in cadrul unui proiect pot participa atat intreprinderi, cat si organizatii de cercetare.

Criterii de eligibilitate pentru intreprinderi coordonatoare si parteneri ai consortiului:

1. Intreprinderi mici, mijlocii, mari si organizatiile de cercetare, participanti in consortiu respecta definitiile din Schema ajutorului de stat aprobata prin Decizia presedintelui ANCSI nr. 9281/13.08.2015.
2. Intreprinderea solicitanta (coordonatorul in cazul unui consortiu) precum si intreprinderile membre ale consortiului trebuie sa aiba rezultatul net al ultimului an financiar pozitiv sau media rezultatelor financiare a ultimilor 3 ani pozitiva.
3. In cadrul unui consortiu nu pot participa intreprinderi care pot exercita influente asupra coordonatorului, ca actionari sau membri.
4. Este interzisa depunerea de proiecte care au in vedere realizarea unei activitati deja finantate sau in curs de finantare.
5. Fiecare solicitant trebuie sa se inscrie in Registru National al Potentialilor Contractori RPC.
6. Sunt eligibile proiectele care sunt consemnate in bazele de proiecte EUREKA Traditional sau ale Clusterelor Eureka si au informatiile actualizate.
7. Criterii EUREKA pentru eligibilitatea de baza sunt:
– Proiectul are scop civil;
– Proiectul are in participare mai mult de un membru EUREKA;
– Proiectul este orientat catre un produs, tehnologie sau serviciu;
– Proiectul reprezinta o cooperare specifica.

Solicitantul, inclusiv partenerii consortiului, certifica, prin declaratie scrisa pe propria raspundere si fac dovada catre autoritatea contractanta ca indeplinesc conditiile prevazute mai sus.

Evaluarea si selectia nationala a proiectelor 

Depunere

Depunerea proiectelor se face intr-o singura etapa, utilizandu-se platforma de depunere online. Depunerea unei propuneri de proiect se face obligatoriu dintr-un cont creat de directorul de proiect (datele de identificare pentru crearea unui cont in platforma trebuie sa fie cele ale directorului de proiect).

Pe pagina web a UEFISCDI va fi publicat anuntul de incarcare a propunerilor de proiecte:
– EUREKA Traditional (Network) declarate eligibile de Secretariatul EUREKA (ESE);
– EUREKA Cluster selectate in urma evaluarii internationale;

Cererea de finantare se scrie conform Anexei I la prezentul pachet de informatii si se completeaza in platforma de depunere. De asemenea, in platforma de depunere se incarca urmatoarele documente:
1. EUREKA Project Form pentru proiectele EUREKA Traditional (Network);
2. Full Project Proposal, pentru proiectele EUREKA Cluster si scrisoarea de acceptare din partea clusterului;
3. Declaratiile de eligibilitate din cererea de finantare (Anexele V.1-V.8 la prezentul pachet de informatii).

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Finantator: Guvernul Romaniei
Sursa: uefiscdi.gov.ro

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top