Corcova, podgoria inviata de francezi cu fonduri UE

struguri.jpg

Viile de la Corcova, judetul Mehedinti, care au apartinut candva printului Anton Bibescu, au fost salvate de doi investitori. Butasii vechi au fost inlocuiti cu ajutorul unor fonduri SAPARD, iar echipamentele au fost finantate prin FEADR.

Vinurile din judetul Mehedinti au devenit cunoscute prin podgoriile Plaiurile Drincei, Severin, Vanju Mare sau Orevita. Un loc aparte il ocupa si celebrele vii de la Corcova, aflate la 14 kilometri de Strehaia. In urma cu 20 de ani, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti, cel mai solicitat vin de catre turistii straini era cel produs la Corcova. Cu toate acestea, in anul 2005, din cele 470 de hectare de vita-de-vie mai ramasesera doar 18 hectare, iar cramele, construite de printul Anton Bibescu la inceputul secolului al XX-lea, erau in ruina.

O speranta s-a intrezarit totusi, pentru ca in vara anului 2005 doi investitori, un roman – Serban Damboviceanu si un francez – Michel Roy, au cumparat 12 hectare din via plantata de IAS Corcova si aproximativ 50 de hectare de teren plantate cu vie in stare degradata, in satul Jirov. Ambele amplasamente fusesera plantate cu vita-de-vie inca din timpul mosiei familiei Bibescu.

Ulterior, compania a solicitat o finantare din fondurile SAPARD pentru inlocuirea viei imbatranite si replantarea cu soiuri de calitate superioara. Proiectul a primit finantarea si a fost finalizat in anul 2007. Astfel, in anii 2006 si 2007 au fost plantate 40 de hectare cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel si Chardonnay.

Tehnologie À la Bordeaux

Cu exceptia Syrah-ului, soiurile au fost cultivate la Corcova de pe timpul mosiei Bibestilor, fiind incluse in soiurile autorizate DOC Mehedinti-Corcova. Cramele au fost complet renovate si modernizate in perioada 2008-2009. Cu sprijinul FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), cramele au fost dotate cu utilaje si echipamente moderne care inlesnesc procesarea, conform standardelor europene. Dupa noi plantari in 2008 si 2010, suprafata cultivata a ajuns la 55 hectare dintre care 40 sunt cultivate cu soiuri pentru vinuri rosii. Administratorul plantatiilor de la Corcova este inginerul francez Laureant Pheffer, care a venit in Romania tocmai din regiunea Bordeaux.

Am incercat intotdeauna sa fim noi cei care ne adaptam naturii, printr-un mod de lucru cat mai putin invaziv. Acest lucru nu e intotdeauna usor de realizat, dar nu am ezitat in a depune tot efortul financiar si uman posibil pentru a reusi„, a spus Laureant Pheffer.

Printul Anton Bibescu gasea la Corcova oaza de liniste de care avea nevoie. Stralucitul ambasador al Romaniei in SUA si Spania, printul (ginerele lui Herbet Henry Asquith, premier britanic in anii 1908-1916) se „refugia” deseori in lunca, unde isi cauta linistea. Bibescu a imbogatit zestrea naturala a acestor locuri. Dupa distrugerea viilor Corcovei de catre filoxera, la sfarsitul secolului al 19-lea, printul l-a adus din Franta pentru refacerea lor pe Emanuel Sauget, tanar absolvent ca sef de promotie al Facultatii de stiinte Agricole din Nancy, si l-a pus administratorul mosiei.

El este cel care a reorganizat mosia, a plantat soiuri nobile de vita aduse din Franta si a creat dupa metoda obtinerii vinurilor de Bordeaux, celebrul „Corcovin”, preferat de catre print si distinsii lui oaspeti. La mosia de la Corcova poposeau adesea Martha Bibescu, Ion Minulescu, Ion Pilat si alte personalitati ale culturii romane sau politicieni ai vremii. Surprinzator, nimeni din familia Bibestilor nu a revendicat, dupa Revolutie, nici macar o palma de teren din vechea mosie.

2012: seceta a facut minuni

La ferma viticola de la Corcova se anunta o toamna bogata. Seceta a facut minuni cu plantatiile de vie. E drept, productia e mai mica din cauza iernii grele, dar lipsa ploilor si arsita au facut ca boabele de struguri sa fie mai dulci. Iar asta inseamna vin de calitate buna.

Am avut parte de un an secetos, cu foarte putine precipitatii. Recolta nu este mare, dar pana acum este calitativa. Si vom obtine undeva la 500 de kilograme la hectar, ceea ce pentru noi este foarte bine. Pentru un vin de calitate este foate important sa nu avem o productie foarte mare„, a explicat Cosmin Reaboi de la Podgoria din Corcova.

Concurenti redutabili pe piata

Investitorii de la Corcova au atacat direct piata premium si superpremium, ceea ce inseamna preturi de peste 5 euro sticla. Pe acest palier, concurentii directi ai vinurilor de Corcova ar fi LaCerta (Dealu Mare), Avincis (Dragasani), Bazilescu (Dealu Mare) sau Liliac (Bartos, langa Lechinta)„, ne-a declarat Cezar Ion, publisherul portalului specializat vinul.ro. El considera ca anul 2012 a avut doua momente nefavorabile (inghetul din primavara si seceta timpurie), astfel ca vinurile vor fi ceva mai slabe din punct de vedere cantitativ.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *