Corina Cretu: Regiunea de NE a Romaniei – cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor UE in perioada 2007 – 2013

Regiunea de Nord-Est a Romaniei are cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2007 – 2013, a declarat la Iasi, comisarul european Corina Cretu, la dezbaterea „Dialog cu cetatenii”.

„Desi este cea mai saraca, Regiunea de Nord-Est a Romaniei are cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2007 — 2013. Ati folosit banii europeni mult mai bine ca celelalte sapte regiuni din Romania„, a afirmat comisarul european.

Corina Cretu a apreciat si faptul ca municipiul Iasi a stiut sa foloseasca banii europeni pe proiecte de calitate.

„Este un oras care intr-adevar a folosit in modul cel mai eficient fondurile europene pentru modernizarea Capitalei Moldovei„, a spus ea.

Prezent la dezbatere, europarlamentarul Catalin Ivan a subliniat modul in care fondurile au dus la schimbari majore ale Iasiului.

Uitam foarte repede cum era inainte. Uitam cum aratau bulevardele, uitam blocajele de la Biblioteca Centrala. Uitam tot si vrem ca totul sa arate foarte bine. Uitam cum arata Iasiul fara pasajul Octav Bancila, ca doua mari cartiere erau izolate de centrul Iasiului. Avem impresia ca pasajul (construit cu fonduri europene — n.r.) era acolo dintotdeauna. Nu a fost asa. Poate ar trebui sa prezentam mai des cum era orasul inainte si cum este acum”, a spus Catalin Ivan.

Pe de alta parte, in cadrul dezbaterii de la Iasi, comisarul european Corina Cretu a evidentiat importanta politicilor de coeziune de la nivelul UE si a subliniat necesitatea luptei cu populismul si euroscepticismul.

Pe primari, autoritatile locale, ii consider partenerii si aliatii mei in implementarea politicii de coeziune. (…) Este poate politica cea mai vizibila, care arata cum poate Europa sa schimbe in bine viata de zi cu zi a oamenilor. Poate ca slabiciunea noastra cea mai mare este ca nu reusim sa comunicam indeajuns care sunt beneficiile UE, ale fondurilor europene, bugetului european care la ora actuala este un buget al solidaritatii inclusiv financiare intre statele mai putin dezvoltate si statele dezvoltate. Din acest punct de vedere cred ca este de datoria noastra sa ne luptam cu populismul care incepe sa apara, cu euroscepticismul, dar, sigur, trebuie sa invatam si din criticile cetatenilor”, a mai spus comisarul european Corina Cretu.

In cadrul dezbaterii s-a vorbit si despre viitorul Uniunii Europene, despre rolul Romaniei in Europa, oportunitatile si provocarile cu care se confrunta Comisia Europeana.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top