Contragarantii

Aceasta fisa de credit a fost actualizata in martie 2013.
Banca

Fondul Roman de Contragarantare

Obiectivele programului

Contragarantarea consta in preluarea unei parti din riscul asumat de fondurile de garantare a creditelor si altor instrumente de finantare la acordarea de garantii.

Principalul scop al contragarantarii este sprijinirea functionarii sustenabile a pietei financiare si bancare, a fondurilor de garantare si dezvoltare pe aceasta baza a accesului IMM-urilor la finantare, prin mecanisme specifice ale garantarii si contragarantarii.

Totodata, contragarantarea intareste increderea bancilor si altor categorii de finantatori in soliditatea si solvabilitatea fondurilor de garantare, in scopul mobilizarii potentialului pietei financiare la dezvoltarea sectorului IMM si a mediului de afaceri in general.

Efectele sunt directe si pozitive asupra pastrarii locurilor de munca, cresterea exporturilor si a absorbtiei fondurilor europene, atenuarea efectelor crizei si reluarea procesului de crestere economica.

Solicitanti eligibili

Beneficiarii contragarantiilor sunt intreprinderile care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • sunt incadrate in categoria IMM, conform legii;
  • nu se afla in dificultate in conformitate cu definitia stabilita in Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate nr.2004/C 244/02;
  • nu se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau administrare speciala;
  • nu sunt obiect al unui ordin de recuperare in urma unei decizii privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal si incompatibil cu piata comuna.

Nu pot beneficia de contragarantii IMM-urile care au activitati legate de productia de armament, jocuri de noroc si productia de alcool si tutun.

Procentul de contragarantare este de maximum 80% din valoarea garantiilor contragarantate si se aplica intotdeauna la soldul garantiei contragarantate.

Valoarea maxima a contragarantiei pentru un IMM nu va depasi 1.200.000 euro, respectiv 600.000 euro pentru IMM-urile care activeaza in sectorul transportului rutier si 45.000 euro pentru iMM-urile care activeaza in productia primara de produse agricole, sau echivalentul in lei al acestei sume la data acordarii contragarantiei.

Contragarantia este asociata unei garantii specifice, limitate in timp si acopera numai garantia aferenta principalului, exclusiv dobanzile, comisioanele si alte sume datorate de IMM, in baza contractului incheiat cu finantatorul.

Termene limita

Acest program nu are termen limita.

Sursa: Fondul Roman de Contragarantare
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top