Credite de investitii pentru IMM prin “Programul Romano-Elvetian pentru IMM-uri”

bani_plic.jpg

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, in parteneriat cu CEC Bank, deruleaza, in perioada 16 ianuarie 2014 – 16 ianuarie 2019, Programul Romano – Elvetian pentru IMM-uri, proiect finantat din contributia elvetiana pentru Romania, in baza Acordului de Cooperare Elvetiano-Roman semnat in anul 2010.

Programul consta in acordarea de credite de investitii in scopul sprijinirii dezvoltarii si cresterii competitivitatii IMM-urilor din Romania in 4 domenii prioritare (productie, servicii medicale, turism, comercializarea sistemelor/ echipamentelor specific economisirii de energie si a celor care utilizeaza resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriilor activitati).

Creditele, in valoare maxima de pana la 366.160 lei/beneficiar, se acorda IMM-urilor solicitante pe o perioada de maximum 5 ani, in conditii financiare foarte avantajoase.

Rata dobanzii la creditul pentru investitii in cadrul Programului este ROBOR la 6 luni + 1% (2,06% aplicabila in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2016).

Creditele pot fi utilizate pentru achizitionarea de active corporale (inclusiv construirea/ extinderea/ modernizarea/ finalizarea de constructii nerezidentiale – de ex. cladiri pentru productie industriala, unitati prestatoare de servicii de sanatate si asistenta sociala, hoteluri si alte facilitati de cazare turistica, restaurante si alte unitati prestatoare de servicii de alimentatie publica, lucrari de instalatii electrice si tehnico-sanitare si alte lucrari de instalatii pentru constructii, lucrari de finisare) si active necorporale (brevete, licente etc.), in domeniile de activitate eligibile in cadrul Programului.

Pana la 30 iunie 2016, au fost acordate 171 de credite pentru investitii, in valoare totala de circa 35 milioane lei. Dintre acestea, 57% au fost accesate pentru realizarea de investitii in sectorul productiei, 22% in sectorul turismului si 21% in sectorul serviciilor de ingrijire a sanatatii.

Majoritatea imprumuturilor au fost solicitate de IMM-urile din regiunea Nord-Est (27%), urmate de cele din regiunile Sud Muntenia (19,3%), Sud-Est (14,0%), Nord-Vest (11,7%) si Centru (11,7%), Sud-Vest (7,0%), Vest (5,8%) si Bucuresti-Ilfov (3,5%).

In primii 2 ani si jumatate de la implementarea programului, au fost create si/sau mentinute peste 3.700 locuri de munca, din care peste 2.500 in sectorul productiei, aproximativ 500 in sectorul serviciilor de ingrijire a sanatatii si cca. 700 in sectorul turismului.

IMM-urile interesate sa-si extinda sau sa-si imbunatateasca activitatea pot accesa acest instrument de finantare la oricare dintre unitatile teritoriale ale CEC Bank din tara.

Sursa: Romania HUB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top