Creditul furnizor – principalul mod de finantare pentru firme. in ce domenii se fac afaceri pe banii clientilor

raport-credite.png

In lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg sa intarzie platile, apeland la creditul furnizor, un mecanism economic de finantare de business, fara dobanda, care se extinde tot mai puternic. 75% dintre firmele din economia romaneasca au ajuns sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil.

Creditul comercial reprezenta, in 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decat valoarea creditului bancar (133 mld.lei)

Potrivit studiului KeysFin, creditarea reprezinta doar 9% din pasivele companiilor. Din cele peste 608.000 de firme active din economia romaneasca, doar 68.000 aveau un credit bancar la sfarsitul anului trecut (11,2%).

„Potentialul de creditare, mai ales in sectorul IMM, este unul semnificativ. Sunt peste 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii care pot fi considerate performante din punct de vedere economic. Din punct de vedere al sectorului de activitate, cel mai bun potential il reprezinta firmele din industrie (27,8%), comert (25,5%) si servicii si utilitati (20,4%)”, arata studiul.

Creditarea corporate intarzie insa sa se materializeze pentru ca cele mai multe firme cauta solutii alternative, mai ieftine si fara conditionalitatile stricte impuse de banci.

„Vestea buna este ca rata creditelor neperformante pentru companii a scazut semnificativ in ultimii ani, de la 26,2% la 19,3% in decembrie 2016, iar sentimentul de incredere de ambele parti, banci si firme, incepe sa se consolideze. Relevant este ca IMM-urile au marcat cea mai importanta scadere, de 12 pp in cazul microintreprinderilor si de 8 pp in cazul intreprinderilor mici”, spun analistii.

Pe ansamblul economiei, rata creditelor neperformante a scazut la 9,8% in acest an, nivel inca peste media europeana de 5,4%.

Creditul comercial reprezinta principala modalitate de finantare in economia romaneasca pentru ca in primul rand este nepurtator de dobanda. Acesta permite sa derulezi afaceri fara sa inregistrezi costuri suplimentare, acestea fiind pasate, practic, in sarcina partenerilor. Chiar daca, la prima vedere, pare ca economia are o lichiditate optima, realitatea este cu totul alta.

Banii circula greu, iar pericolul de blocaj financiar este inca le un nivel ridicat. Pe lantul economic, majoritatea firmelor sufera de lipsa de lichiditate, astfel ca oricand pot intra in blocaj, in incapacitate de plata”, explica expertii KeysFin.

Valoarea datoriilor comerciale inregistrate de companiile romanesti a depasit, in 2016, nivelul de 306,6 miliarde de lei, suma cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decat in 2009 (213,3 mld.lei). Peste 400.000 de firme, care reprezinta 64% din economie, inregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top