Cristian Ghinea: Ne asteptam ca, in martie 2017, exercitiul financiar 2007-2013 sa fie inchis cu o rata de absorbtie de 80%

euro_caramizi.jpg

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat duminica, la Digi24, ca de la 1 noiembrie 2015 si pana in august rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut cu 20%, precizand ca se asteapta ca in martie 2017 exercitiul financiar pentru perioada 2007-2013 sa fie incheiat cu o rata de 80%.

„Au intrat in tara de cand Dacian Ciolos este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intrati efectiv in tara, absorbtie pe exercitiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbtie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbtie salt de la 1 noiembrie pana la 8 august anul acesta. Adica Ponta l-a lasat la 58%, noi l-am dus inca 20% in plus”, a spus Ghinea.

El a mai spus ca estimeaza ca la finalul acestui ani in Romania sa fie cheltuiti 3,4 miliarde de euro din fonduri europene.

„Probabil ca vor fi 3,4 miliarde (n.r. – euro) estimam. Dar finalul lui 2016 nu este atat de importat cat e martie 2017. In martie 2017 este data la care ar trebuie sa inchidem programele operationale 2007-2013. Scenariul pe care lucram acum e o rata de absorbtie de 80%. Deci sa inchidem pe 80% rata de absorbtie. Se poate face daca pastram ritmul in care sa emitem facturi la Comisia Europeana. Asta e pe inchidere„, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Ghinea a explicat ca in acest moment ne aflam intre doua exercitii financiare, adica 2007-2013 si 2014-2020.

„Pentru exercitiul nou e important si proiecte lansam si de asta va spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. – miliarde euro) de cand am venit eu. Altele mau fost lansate de doamna Aura Raducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reusit sp lansez sapte miliarde din 13„, a mai spus Ghinea.

Referitor la rata de absorbtie a fondurilor europene din exercitiul financiar 2014-2020, Ghinea spune ca Romania a atins 1%.

„Am atins 1% in august, dar media europeana e de 1,5%. (..) Stiti cand au fost primele plati, rambursari de fapt? (…) Nimic nu ne impiedica sa facem aceste proiecte din avansul de la Comisie. Avem 1,6 miliarde de euro de la Comisie pe care inca nu i-am consumat„, a mai spus ministrul.

Ghinea a mai precizat ca principala problema cu care se confrunta Romania in acest moment in ceea ce priveste fondurile europene este acreditarea autoritatilor de management.

„Cand termini acreditarea autoritatilor de management atunci incepi sa faci rambursari dincolo de avansul pe care il avem deja in tara. De asta eu spun ca e o disputa pur politica si artificiala pentru ca toate statele europene sunt in jur de 1% pentru ca toate sunt in proces de acreditare. Noi suntem in urma cu procesul de acreditare. (…) Pana sa vin eu au stat toti zicand un fel de totul sau nimic. Facem toata acreditarea o data, facem tot sistemul IT o data. Se acumulau intarzieri”, a mai spus Ghinea.

De asemenea, ministrul Cristian Ghinea, a mai afirmat ca: s-au tocat bani europeni pentru sisteme IT care nu erau necesare, doar pentru ca firmele controlate de deputatul Sebastian Ghita sa castige contracte cu statul.

„Sunt ca termitele, care rod casa si apoi se prabuseste, cand inventezi nevoi false ca sa iei contracte, ca nu sunt utile statului, asta este o forma mult mai grava de captura. Sunt sisteme IT care nu ar fi trebuit sa existe. Cand ma refer la coruptie in sistemul IT, nu e coruptie clasica, in care se face o achizitie si niste baieti destepti isi trag 20 la suta spaga. Vorbim de un sistem mult mai pervers. A fost creat de Sebastian Ghita. Se inventeaza nevoi fictive ale institutiilor doar pentru a se toca banii, acesta este cazul trimis la DNA in prima saptamana de mandat”, a explicat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea a mai adaugat ca Guvernul intentioneaza sa creeze o lista neagra cu firmele care au prejudiciat statul si care nu ar mai avea dreptul sa participe la licitatii publice, insa a precizat ca masura ar putea fi contestata, desi legea o permite. „Am avut o discutie cu presedintele Agentiei de Achizitii Publice. Cred ca solutia la care trebuie sa recurgem este sa facem aceste <<liste negre>> cu firme care au fraudat statul si care nu ar mai trebui sa fie primite la licitatii, doar ca din punct de vedere juridic este contestabil”, a spus ministrul. Ghinea a explicat ca ar putea aparea contestatii din doua directii: de la Consiliul Concurentei, care ar putea decide ca masura este neconcurentiala, si din instanta. Tocmai de aceea, a prezentat aceasta idee la nivelul Guvernului, unde se fac acum analize. „Este o situatie atat de grava incat sa recurgem la aceste masuri care sunt, intr-adevar, extraordinaret Raspunsul meu este da. (…) Am avut o discutie la nivel de Guvern si a urmat sa fie analizate solutiile tehnice si juridice„, a adaugat Ghinea.

 

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top