Croitoru (ANES): Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor in societate

8femeia-manager.jpg

Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor in societate fata de femei si de o constructie a unei increderi de sine a femeilor, a declarat, Andra Cristina Croitoru, secretar de stat al Agentiei Nationale pentru Egalitatea de sanse intre Femei si Barbati (ANES), in cadrul unei conferinte organizate de Bursa de Valori Bucuresti dedicata Zilei internationale a femeii.

„Autonomia economica a femeilor inseamna adoptarea unor masuri care se refera la diminuarea diferentei salariale intre femei si barbati si la cresterea numarului de femei in posturi de decizie si mai ales incurajarea antreprenoriatului feminin. incurajarea femeii de a initia propria afacere reprezinta una dintre cele mai bune masuri de a creste economic. Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor in societate fata de femei si de o constructie a unei increderi de sine a femeilor. Aceasta schimbare se face prin accesul la educatie al fetelor, in special, catre acele domenii din invatamant care sunt specifice dezvoltarii unei afaceri, economie, management sau altele”, a spus Croitoru.

Potrivit acesteia, stereotipurile de gen limiteaza atat fetelor cat si baietilor posibilitatea de a-si alege studii si mai putin profesia, care duce la segregare pe piata muncii si existenta unor domenii preponderent dominate de femei care, din nefericire, sunt subevaluate.

„Participarea echilibrata a femeilor si barbatilor pe piata muncii este strans legata de modul in care puterea economica si politica este distribuita in societate. Avem un interes sporit pentru dezvoltarea politicilor de conciliere a vietii de familie cu viata profesionala. Concilierea vietii de familie cu cea profesionala dar si privata reprezinta un aspect de interes atat pentru femei, dar si pentru barbati. Dezechilibrul din aceasta zona afecteaza angajatul, angajata, dar si organizatia in care lucreaza. Implicarea barbatilor in impartirea responsabila si echitabila a sarcinilor din familie reprezinta cu adevarat o provocare care poate fi depasita. Prin informare, educare, puterea exemplului si asumarea constienta, barbatii pot deveni parteneri in adevaratul sens al cuvantului„, a mai aratat oficialul Agentiei.

Cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, Bursa de Valori Bucuresti, alaturi de 40 alte burse de valori din intreaga lume, a organizat o deschidere oficiala a sedintei de tranzactionare — „Suna Clopotelul pentru Egalitatea de Gen”. Evenimentul a fost organizat sub patronajul United Nations Women, UN Global Compact, UN Sustainable Stock Exchanges, International Finance Corporation, World Federation of Exchanges, precum si al Women in ETFs.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top