Cum garanteaza statul creditele pentru agricultura si piscicultura

FNGCIMM_garantare.jpg

FNGCIMM_garantareInstitutia care acorda garantii producatorilor agricoli si procesatorilor de produse agroalimentare, pentru credite destinate finantarii capitalului de lucru, este Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

De asemenea, Fondul acorda garantii la credite pentru finantarea proiectelor eligibile in cadrul Programului Operational Pescuit (POP), pentru urmatoarele componente:

  • Masura 1.3 – Investitii la bordul navelor si selectivitate;
  • Masura 1.4 – Pescuitul de coasta la scara redusa;
  • Masura 1.5 – Compensatii socio-economice pentru managementul flotei comunitare de pescuit;
  • Masura 2.1 – Acvacultura;
  • Masura 2.2 – Pescuit in apele interioare;
  • Masura 2.3 – Prelucrarea si comercializarea pestelui;
  • Masura 3.1 – Actiuni colective;
  • Masura 3.3 – Porturi de pescuit, puncte de debarcare si adaposturi.

Beneficiari eligibili

Pentru creditele destinate finantarii capitalului de lucru, beneficiarii garantiilor acordate de FNGCIMM, fermieri sau procesatori de produse agricole, vor fi organizati ca:

  1. IMMuri – societati comerciale constituite conform legii;
  2. asociatii agricole constituite conform Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, si Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004;
  3. persoane fizice autorizate si asociatii de fermieri.

Beneficiarii eligibili vor trebui sa declare pe proprie raspundere ca nu beneficiaza de garantii acordate de alte fonduri de garantare pentru acelasi credit.

Pentru garantiile acordate din POP, beneficiarii pot fi IMM-urile din sectorul pescaresc si alte categorii de beneficiari ai POP cum ar fi organisme publice, autoritati ale administratiei publice locale, organizatii, grupuri, asociatii de producatori, ONG-uri, care acceseaza fonduri pentru finantarea proiectelor conform Axelor prioritare 1-4 din Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 si au incheiat un contract de finantare cu Autoritatea de Management POP.

Garantiile acordate de FNGCIMM in cadrul Programului Operational pentru Pescuit nu vor avea scadenta mai tarziu de data de 30 noiembrie 2015, intrand in vigoare la momentul incasarii primei de garantare.

Criteriile principale de acordare a garantiilor sunt:

  • Sa aiba un Contract de finantare semnat cu Autoritatea de management pentru POP;
  • Din referatul de credit al bancii sa rezulte acoperirea cu garantii proprii ale IMM-ului, pentru partea din credit neacoperita de garantia solicitata FNGCIMM;

De asemenea, solicitantii nu trebuie sa se afle in dificultate financiara.

Mecanismul de garantare

FNGCIMM garanteaza pana la 80% din finantarea acordata si pana la valoarea de 2,5 milioane euro per debitor.

Garantiile se acorda in cadrul schemei de garantare gestionata de FNGCIMM, la solicitarea finantatorilor care acorda credite beneficiarilor eligibili.

Bancile de la care se poate lua credit cu garantia FNGCIMM sunt: Alpha Bank Romania, Banca Romaneasca – Grup NBG, Bancpost, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, CEC Bank, Eximbank, Credit Europe Bank, Bank Leumi Romania, Libra Internet Bank, Raiffeisen Bank, Romanian International Bank, MKB Nextbank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank Romania, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo BankRomania, Credit Agricole, Banca Italo Romena, Garanti Bank, ATE Bank, Millennium Bank, ProCredit Bank, Banca Comerciala Feroviara.

Etapele necesare pentru obtinerea garantiei:

  1. Beneficiarul depune la banca finantatoare documentatia de credit;
  2. Daca Banca, in urma analizei documentatiei de credit, considera ca proiectul este viabil, dar solicitantul nu are suficiente garantii materiale, Banca solicita Fondului emiterea unei garantii;
  3. Fondul, pe baza propriei analize, acorda garantia si emite scrisoarea de garantare;
  4. In baza garantiei Fondului, Banca semneaza contractul de credit cu beneficiarul.

Avantajele beneficiarului:

  • eliminarea principalei cauze de respingere a cererii de credit (lipsa garantiilor) prin utilizarea garantiei Fondului, in completarea garantiilor proprii;
  • diminuarea incertitudinii acordarii creditului/scrisorii de garantie;
  • diminuarea costurilor aditionale creditului/scrisorii de garantie prin reducerea/eliminarea garantiilor imobiliare;
  • majorare, optimizare, flexibilitate mai mare a finantarilor solicitate bancilor, fara a prezenta garantii proprii suplimentare;
  • economie de timp fata de utilizarea garantiilor ipotecare.

Avantajele bancii finantatoare:

  • Impartirea riscului de credit asumat, prin preluarea pana la 80% a riscului de credit de catre FNGCIMM, prin garantia irevocabila si neconditionata, care este cea mai lichida garantie. Garantia este platibila in maxim 90 de zile de la initierea procedurii judiciare, fata de min. 2 ani, durata de executare a unei ipoteci.
  • Nivel diminuat de provizionare a creditelor;
  • Cresterea volumului de creditare pentru clientii solvabili, dar cu garantii proprii insuficiente;
  • Majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fara a i se solicita garantii materiale suplimentare.

Costuri

Pentru garantia acordata se plateste un singur comision de garantare.

Pentru garantiile aferente creditelor destinate finantarii capitalului de lucru, beneficiarul va plati anual un comision de garantare calculat pe baza ratingului atribuit de institutia finantatoare in functie de suma efectiv garantata.

Pentru garantiile acordate din POP, beneficiarul poate sa opteze intre a plati prima de garantare integral la inceput pentru toata perioada de garantare sau anual, in functie de soldul garantiei in vigoare la inceputul anului.

Pentru analiza solicitarilor de garantare nu se plateste comision de analiza a dosarului si nici alte comisioane sau taxe pentru emiterea sau gestionarea garantiei.

Detalii de contact

FNGCIMM are, la nivel national, 3 filiale, 12 reprezentante si 4 sucursale. Lista acestora este disponibila pe site-ul institutiei.

Sediul central se afla in Bucuresti, Str. Iulian Stefan, nr.38, Sector 1; Tel: 021/310.18.74, 021/310.19.37; Fax: 021/310.18.57, 021/223.19.21; e-mail: [email protected].

Sursa: FNGCIMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top