Cum putem beneficia de bani europeni in exercitiul de finantare 2014 – 2020

bani_plic.jpg

Institutiile publice si institutiile neguvernamentale s-au echipat cu strategii si draft-uri de fise de proiect pentru o buna absorbtie a banilor europeni. Conform Acordului de Parteneriat al Romaniei, pentru perioada 2014 – 2020, tara noastra are alocate aproximativ 33 miliarde euro. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, in exercitiul de finantare 2007 – 2013, Romaniei i s-au alocat pentru programe operationale 19.057.658.140 euro, rata efectiva de absorbtie fiind, la 30 iunie 2016, de 68,47%.

De mai bine de un an, institutiile publice – care vor fi autoritati de management in cadrul proiectelor finantate din fonduri nerambursabile – lanseaza dezbateri si strategii privind ghidurile de finantare, programe si linii pe care doresc sa mearga pentru absorbtia fondurilor ce ne sunt repartizate in exercitiul 2014 – 2020. La nivel central s-au intocmit strategii nationale, o serie de ministere au si lansat primele linii de finantare, urmand sa se pronunte in privinta eligibilitatii aplicantilor care, in cele mai multe situatii, sunt exponenti ai societatii civile, asociatii care acceseaza bani pentru comunitatile mici, prin asa numitele Grupuri de Actiune Locala (GAL).

De cealalta parte, ONG-urile sustin ca au expertiza in domeniu. ”In privinta accesarii fondurilor nerambursabile, societatea civila este mult mai bine pregatita decat institutiile publice. Provocarile permanente cu care se confrunta societatea civila din cauza mai multor factori, de la cei de natura financiara, la cei de natura legislativa, dau valoare acesteia. Oamenii din ONG-uri s-au luptat pentru supravietuire, in timp ce banul public a facut ca oamenii din institutiile publice sa supravietuieasca in virtutea inertiei”, a declarat Mariana Batca, vicepresedinte al Asociatiei Pro Democratia. Potrivit acesteia, „in ONG-uri gasesti oameni pregatiti sa infrunte provocarile accesarii fondurilor nerambursabile, oameni care cunosc mecanismele de finantare dar care intampina greutati datorita incompetentei si nepotismului promovate in sistemul public”.

”Lipsa unui management public profesionist, cu proceduri clare, aplicate intr-un mod responsabil de catre oamenii din institutiile publice si modificari legislative cel mai adesea fara studii de impact sunt alte probleme intampinate in accesarea acestor fonduri. Realizarea unor strategii locale de dezvoltare cu copy si paste, de catre firme de consultanta afiliate politic, nu au cum sa conduca la schimbari reale in comunitatile din Romania”, a adaugat Mariana Batca.

Sursa mai sus citata a mai aratat ca in noile programe cu finantare europeana 2014-2020 sunt linii cu procent zero pentru confinatare din partea ONG-urilor, ”asa cum este normal in contextul actual”.

Cat despre modalitatile prin care ONG-urile erau nevoite sa faca rost de bani pentru cofinantarea proiectelor ”cum sa asigure cofinantarea o organizatie non-profit, cum sa stranga aceasta bani din donatii si sponsorizari in urma unor campanii de fundraising, intr-o societate in care nu exista excedent financiar in bugetul personal sau in bugetul firmelor?! Eu consider ca parteneriatele dezvoltate in accesarea acestor fonduri nerambursabile, intre institutiile publice si cele private, vor fi motorul programului, iar ONG-urile vor fi pedala de acceleratie”, a adaugat Mariana Batca, vicepresedinte al Asociatiei Pro Democratia.

Potrivit site-urilor institutiilor publice, principalele directii strategice ale autoritatilor sunt infrastructura, mediul si urbanismul, economia, educatia, sanatatea, cultura, sportul, turismul, siguranta cetateanului, urbanismul si societatea civila. Primele linii de finantare din Romania au fost deschise, la inceputul lunii iulie, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si se adreseaza Grupurilor de Actiune Locala (GAL) care reprezinta comunitatile rurale si urbane mici, pentru dezvoltarea strategiilor durabile. Potrivit Raportului de Evaluare a Strategiilor de Dezvoltare Locala, au intrat in etapa de evaluare mai multe GAL-uri din tara.

Cosmin Razmerita, presedintele GAL ”Campia Brailei” si ”Terasa Brailei”, grupuri declarate eligibile, care reunesc mai multe unitati administrativ-teritoriale din judetul Braila, ne-a comunicat ca strategiile de dezvoltare pentru cele doua zone au fost evaluate si finantate, urmand etapa de implementare, dupa semnmarea contractelor de finantare fiind posibila si elaborarea ghidurilor de finantare pentru fiacre submasura in parte si deschiderea de sesiuni de finantare.

”Vor putea beneficia de finantari prin GAL agentii economici care au sediul social intr-una din comunele componente. Finantarile vor fi atat pentru domeniul agricol, cat si pentru non-agricol. O masura speciala va fi constituirea de forme asociative pe teritoriul GAL-ului. Astfel cei interesati vor beneficia de finantare pentru elaborarea de studii de impact pe diverse domenii si apoi infiintarea efectiva a asociatiilor sau fundatiilor. Se pot constitui asociatii ale crescatorilor de animale, asociatii ale legumicultorilor, organizatii care se ocupa de irigatii, asociatii ale minoritatilor si persoanelor defavorizate, toate cu scopul de a reprezenta interesele comunitatilor si de a beneficia in continuare de fonduri europene nerambursabile”, spune Cosmin Razmerita, presedintele GAL amintite.

Din aceeasi sursa am mai aflat ca autoritatile locale vor fi eligibile pentru o gama larga de investitii, de la amenajarea de parcuri, locuri de joaca pentru copii, pana la amenajarea centrelor civice, modernizarea curtilor scolilor si a gradinitelor, extinderea retelelor de electrificare, precum si achizitia de utlilaje pentru serviciile in cazul situatiilor de urgenta. ”GAL-urile vor beneficia si de cheltuieli de organizare si functionare, cu ajutorul carora vor fi sustinute salariile angajatilor care se vor ocupa de implementarea si monitorizarea strategiei si actiunile de mediatizare a proiectului si a oportunitatilor de finantare. Implementarea strategiilor ar trebui realizata pana in anul 2023, dar speram ca in maximum patru ani sa avem un grad de absortie de peste 95% si sa inchidem implementarea strategiilor”, a adaugat Cosmin Razmerita.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top